Surdeig er en gjæret deig som blandes i ny deig for å få den til å gjære. Surdeigen lages av en blanding av varmt vann og mel, hvor det utvikles melkesyrebakterier, og gjærsopper som forgjærer sukkerarter til alkohol og karbondioksid.  Surdeig blir ofte brukt i rugbrød ettersom rug ikke danner sterkt nok glutennett til å holde på gassene som dannes av industrigjær.

Surdeig er rett og slett en forbindelse mellom melkesyrebakteriene og gjærsopper. Umiddelbart høres det ut som noe som har stått for lenge og bør kastes, men det fungerer altså som et hevemiddel som kan erstatte gjær i bakverk. Melkesyren gir dessuten også en fantastisk syrlig smak til brødet.

surdeig

Hvordan lager man surdeig?

Det er ikke så vanskelig å lage surdeig, og du trenger ikke så mange ingredienser heller. Første gangen du lager det er det nødt til å stå i 3-4 dager før det kan brukes da. Hver gang du så videre bruker surdeigen, tar du ut litt av deigen til neste gang.

Surdeig – Oppskrift

Som nevnt er det hverken vanskelig eller tidkrevende å lage surdeig. det eneste som tar tid er at den trenger tid for å bli sur.

Ingredienser til 2 brød

  • 10 g fersk gjær
  • 2 dl kulturmelk
  • 150 g hvete- eller fullkornmel – avhengig om du ønsker en fin eller grovere deig.

Slik lager du surdeig

  1. Rør gjæren ut i melken
  2. Tilsett mel og rør til du har en gjevn deig
  3. La deigen stå ved romtemperatur med et kjøkkenhåndkle over
  4. Rør i deigen noen ganger om dagen så den ikke tørker ut
  5. Når deigen begynner å få en svakt sur lukt – etter første eller andre døgn – legger du husholdningsfilm over
  6. La deigen stå i opp ot 4 døgn der du rører rundt  noen ganger, før den er klar til bruk. Dersom du ikke skal bruke den med det samme  kan du sette den i kjøleskapet til senere bruk.

Deigen skal helst være romtemperert når den skal bakes. Hell srudeigen over i en brøddeig og ta ca. 300-350 g deig av till neste gang du skal bake. La den bare stå på kjøkkenbenken i noen timer før den oppbevares i kjøleskapet.

Kan man fryse surdeig?

Surdeigen kan holde seg i ca. 14 dager i kjøleskapet. Dersom den ikke blir brukt i løpet av denne tiden kan den fryses ned.

Ta den da ut av fryseren til opptining på kjøkkenbenken dagen før den skal i deigen. Den blir litt ner seig etter å ha vært frosset, men fungerer fortsatt etter hensikten

Hvor kan man kjøpe surdeig?

Jeg har ikke sett at man kan kjøpe ferdig surdeig noe sted, men jeg vet at man kan få kjøpt surdeigspulver, som blandes i melet før det tilsettes i resten av deigen – akkurat som man gjør med tørrgjær.

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Surdeig
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time