Kan du speile ett egg perfekt? Hva er et perfekt speilegg egentlig? Et speilegg er perfekt, når den som skal spise det synes den er perfekt. For det er nemlig flere måter å speile ett egg på. 

Noen vil ha speilegg vendt. Noen vil ha det med fast plomme. Noen vil ha det med sprød kant. Det er veldig mange måter å steke et speilegg på. 

Speilegg – oppskrift

Det er ikke så enkelt å svare på hvordan man lager et speilegg – i hvertfall ikke hvis det skal være perfekt. Mitt perfekte speilegg, stekes i en stekepanne med litt fettstoff, det skal ikke være sprø i kanten, og det skal ikke være vendt. Og så skal det som minimum være salt på, pepper kan jeg godt unngå å ha i. 

4 personer

5M

Frokost

Ingredienser

  • 25 gram smør eller stekemargarin
  • 4 egg

Slik lager du speilegg

  1. La smøret/margarinen smelte i en stekepanne. 
  2. Skru ned for varmen og slå eggene ut i pannen – ett av gangen. 
  3. La eggene steke i 2-3 minutter, til eggehviten har stivnet. 

Skal eggehviten være sprø, kan du bruke en støpejernspanne eller liknende. Server med deilig brød!

Skal egget vendes, vender du det innen hviten er helt stivnet. Synes du plommen skal være flytende selv om den skal «lukkes», så skrur du varmen innen du vender egget og tar egget av pannen etter ca. 7-8 sekunder. 

Speilegg uten fettstoff

Du kan også speile egg uten å bruke fettstoff, hvis du gjerne vil spare på kaloriene eller hvis du skal lage egget til en som ikke spiser smør/margarin. Det gjorde man faktisk under krigen, da det var knapt for fettstoff. 

Ha et par spiseskjeer med vann i pannen og slå eggene ut. Hvis du ikke vil at vannet skal fordampe så fort kan du legge lokk på. Men du må være oppmerksom på at plommen koagulerer og får et hvitaktig skjær da egget faktisk dampes. 

Om du vil ha speilegg i din biksemat (pytt – i panne) som du varmer i ovnen kan du slå eggene ut over retten ca. 5 minutter før den er ferdig, så er de ferdig samtidig med biksematen. Her får plommen samme utseende som på pannen med lokk på. 

Speilegg i mikrobølgeovnen

Egg kan også speiles i mikrobølgeovnen. Smør en passende skål med olje eller smør, slå egget ut i skålen, prikk et par steder i eggeplommen med en kjøttnål eller en liten spiss kniv. Gi egget 15-20 sekunder (prøv deg fram). 

Forskjellige former

Vil du gjøre dine speilegg litt mer festlige kan du lage dem i forskjellige former ved å legge en egnet form på stekepannen før du slår ut egget. De fås i butikken i hjerter blomster og liknende. Du kan også bruke store kakeformer av metall. 

Tips: Synes du det er vanskelig å slå egget ut i stekepannen, så slå det først ut i en kopp eller en liten skål, fjern eventuelt skall uten å ødelegge plommen og hell det deretter forsiktig over i pannen. 

 

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Speilegg
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time