Risgrøt må jo nesten kunne kalles julens viktigste rett. Nissen sitter jo på loftet og venter på den, og man kan ikke risikere at han skal bli sint for at han ikke har fått grøten sin – hvertfall ikke i desember

Risgrøt

Det tar heller ikke spesielt lang tid å lage risgrøt. Spesielt ikke dersom du velger å bruke forkort grøtris som bare trenger å koke et par minutter. Meeeen «skikkelig» hjemmelaget risgrøt smaker mye bedre.

Ulempen er bare det at det tar lengre tid og må røres, røres, og røres for at den ikke skal svi seg fast. Du kan unngå dette ved å lage risgrøten i sengen. Da står den og koker seg tykk uten å svi seg fast. Den trenger bare et oppkok innen servering. Det tar et par timer, men da trenger du ikke stå over den hele tiden

Risgrøt – en enkel oppskrift

Men her får du oppskriften på en risgrøt som blir tilberedt på den tradisjonelle måten

Ingredienser til 4 personer

 • 200 g grøtris
 • 3 dl vann
 • ½ ts salt
 • 1½ l helmelk
 • Kanel
 • Sukker
 • Smør

Så finn frem en stor gryte

Tilberedning

 1. Hell ris, salt og vann i gryten, og kok det opp.
 2. La blandingen koke i 3-4 minutter før du heller melk i.
 3. La blandingen fortsette å koke under konstant omrøring i ca. 45 minutter til grøten har tyknet til ønsket konsistens.
 4. Server grøten med kanel, sukker og en klatt smør.

Risgrøt i sengen

Hvis du har god tid, og ikke ønsker å stå over grøten for å passe på den, kan du tilberede den i seng. Da koker du opp blandingen med melk før du setter gryten med lokk midt i en seng med et tykt ullteppe. Pakk teppet først rundt gryten, før du også pakker dynen rundt. La gryten stå slik i 1½- 2 timer, men ikke mer enn 3 timer ettersom den da risikerer å få for lav temperatur og dermed tiltrekker seg farlige bakterier.

Erstatningstips ved melkeallergi eller laktoseintoleranse

Dersom du har melkeallergi eller intoleranse så fungerer det godt med ris- eller soyaamelk som erstatning for vanlig melk.

Lag gjerne en større porsjon slik at du har nok til nissen, og rester til rislapper eller riskrem. 

God jul!

 

Forberedelsestid: Ingen

Tilberedningstid: 1 time

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Risgrøt
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time