Det finnes utrolig mange forskjellige oppskrifter på lapper, men de mest kjente er nok rislapper.  Det er en skikkelig god og vanlig «reste»-rett. Jeg gjetter at en snusfornuftig, fattig kone hadde litt risgrøt igjen – som hun var for sparsommelig til å kaste ut til grisene – som hun prøvde å lage om til en ordentlig rett for familien i stedet.

lapper

Og det klarte hun godt – hvertfall om det ble et slikt fat. Navnet har de nok fått på grunn av formen og størrelsen. Nå om dagen lager man en stor porsjon risengrøt for å sørge for at det blir «rester» til lapper dagen etter. DEt er vel egentlig ikke helt riktig å kalle det for en «reste»- rett lenger.

Lapper – oppskrift med risengrøt

Det er litt vanskelig å lage en nøyaktig liste over ingredienser siden det er helt avhengig av hvor mye risengrøt du har igjen.

Til ca. ½  liter grøt trenger du:

  • 1 egg
  • 3 ss hvetemel
  • 1 ss maismel
  • 1 dl melk
  • 1 ss sukker
  • litt vaniljesukker
  • Smør til steking

Slik lager du rislapper

  1. Bland sammen alle ingrediensene
  2. Smelt litt smør på en stekepanne
  3. Legg deigen i små klatter på pannen
  4. Stek dem gyldne på begge sider (ca. 1½-2 minutter på hver side)
  5. Fortsett til all røren er brukt opp

Du kan servere lappene som de er, eller med for eksempel sukker, syltetøy, honning, ferske bær eller frukt.

Lapper – oppskrift med havregrøt

Du kan faktisk også lage lapper av annen slags grøt laget med gryn – for eksempel havregrøt. Fremgangsmåten vil være akkurat som med risengrøten. Det er en morsom liten måte å variere oppskriften på. Jeg har også tenkt til å prøve å lage lapper med en porsjon chiapudding neste gang jeg lager det.

Velbekomme!

Print Friendly, PDF & Email