Pannekaker er en av de mest populære rettene i Norge – til og med mer populær enn selve sjokoladekaken. Både pannekaker og sjokoladekake er såpass populære at de har sine egne dager der vi feirer dem. Sjokoladekakedagen er 27. januar, mens pannekakedagen er tirsdagen etter fastelavenssøndag. Denne dagen ble til ford det var den siste dagen før fasten, og man ønsket å bli kvitt alle de ferske matvarene som melk, mel og smør.

Det er akkurat dette en tradisjonell pannekakerøre inneholder. I tillegg til salt og sukker. Etter bollebaksten til fastelaven er det ikke usannsynlig at det er litt rester av melk, smør, egg og sukker. Som dagen før fasten begynner blir denne dagen også kalt «fetetirsdag».

Pannekakedagen er internasjonal og de spises i mange forskjellige former og med mange forskjellige navn og oppskrifter over hele verden. Det er en rett med uendelige variasjonsmuligheter.

 

Pannekaker

Ingen vet helt hvem som oppfant den første pannekaken, eller hvor det var. De blir og har blitt laget i såpass mange variasjoner og områder at det er vanskelig å bestemme. Det er funnet spor av kornbaserte kaker helt tilbake til steinalderen. Man mener i Europa at grekerne og romerne var de første som lagde pannekaker slik vi lager dem i dag.

Pannekaker – Oppskrift

Uannsett hvem som oppfant pannekakene, så tar jeg hatten av. De flate kakene innbyr bare til et hyggelig måltid med familien. De kan få humøret opp på en grå og kald høstkveld. Det er bare å gå i gang med hulebyggingen med pannekaker – mange av dem. Kanskje lurt å bare doble porsjonen med en gang.

Ingredienser til 8-10 pannekaker

  • 2 dl hvetemel
  • 1 ts sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 knippe salt
  • 3 dl melk
  • 1 egg
  • Smør til steking

Slik lager du pannekaker

  1. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle
  2. Tilsett melk, litt og litt samtidig som du pisker godt for å unngå klumper.
  3. Tilslutt tilsetter du egget og rører godt til røren har en fin konsistens
  4. Varm opp en stekepanne med litt smør
  5. Når pannen har blitt ordentlig varm heller du over litt røre, ca ¾-1 dl.
  6. Når pannekaken har stivnet og den begynner å prikke seg, er den klar til å bli snudd.
  7. Stek den ferdig i noen minutter til og legg dem på en tallerken

Om pannekakene blir for tykke heller du litt mer melk i røren.

Gjenta 5-7 til du har brukt opp all røren.  Sett evt. tallerkenen med de ferdige pannekakene i ovnen slik at de holder seg varme.

Så er alle ferdige og de er klare til å bli spist.

Tilberedning av pannekaker i bilder

Ingredienser i en bolle

Stek pannekakene

Server pannekakene

Server pannekakene med sukker og syltetøy eller sirup. Ja, eller server de med mine favoritter, nemlig is med sjokoladesaus på. Uannsett hvilket tilbehør du velger, så blir det helt klart en suksess.

5 ekstra tips

Her er noen små enkle triks du kan bruke for enda bedre pannekaker

  1. Bytt ut 1 ss av melet med 1 ss kakaopulver for sjokoladepannekaker
  2. Tilføy litt farris i røren for ekstra luftige og lette pannekaker
  3. Tilføy vaniljesukker, kardemomme, raspet appelsinskall, kokos eller annet for å smaksette røren
  4. Bruk øl som erstatning for deler av eller all melken for sprøere pannekaker.

Glutenfrie pannekaker

Det er mange som ikke tåler gluten så godt, men det betyr slett ikke at de må holde seg unna pannekaker. For å få glutenfrie pannekaker trenger du bare å bytte ut en enkel ingrediens fra oppskriften ovenfor. Du trenger bare å erstatte hvetemel med rismel, kokosmel, maismel, mandelmel eller annet glutenfritt mel.

Pannekaker uten melk

En del har også problemer med laktose, og også dette kan enkelt erstattes med for eksempel soyamelk, kokosmelk, mandelmelk, havremelk, eller med en blanding av farris eller vann og øl.

Pannekaker for veganere

Er du veganer skal du selvfølgelig unngå  melk, egg og smør. Det er også fullt mulig å erstatte egg og smør. I stedet for egg kan du bruke ½ ts bakepulver, 1ss chiafrø/linfrø rørt ut med 3 ss vann, eller en banan. Smøret kan du enkelt erstate med plantebasert margarin eller matlagningsolje.

Pannekakeblanding

Dersom du vil lage pannekaker enklest mulig finnes det en rekke pannekakeblandinger i butikkene. Disse er generelt enklere og krever ofte bare litt vann og muligens olje.

Sunne eller usunne

Noe så godt som disse pannekakene kan umulig være spesielt sunt. Og ja, det er jo også litt fett i ettersom vi steker dem i fett, og hvitt mel er ikke spesielt sunt det heller, men egentlig er de ikke så usunne. De er absolutt ikke helseskadelig, hvertfall ikke om du ikke spiser deg mett på disse daglig. Det er nok mer fyllet som gjør dem usunne.

Oppbevaring

Du kan fint lage en stor porsjon pannekaker og fryse ned de dere ikke har spist opp. Neste gang dere vil ha pannekaker er det bare å varme dem opp i ovnen og servere som de nystekte. De kan også oppbevares noen dager i kjøleskapet.

 

De populære flate brødene

I tillegg til den oppskriften du har fått her, så finnes det, som nevnt i begynnelsen av innlegget, et hav av andre oppskrifter på lignene panne brød og kaker, både som middag, ettermiddagskaffen og dessert

  • Matpannekaker
  • Pannekaker med øl
  • Tortilla
  • Bananpannekaker
  • Amerikanske pannekaker
  • Sunne pannekaker
  • Quesadillas
  • Fajitas
  • Paratha
  • Lahmacun
  • Mexikanske pannekaker
  • Ungarske pannekaker
  • Blinis
  • Surdeigspannekaker
  • Crepes Suzettes

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Pannekaker
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)