Rabarbrakompott er rett og slett en kompott laget av rabarbra. Og kompott, ja det kommer fra det latinske ordet componere – å sette sammen.  En kompott er dermed bare en frukt – gjerne i biter – som blir kokt lett sammen med sukker og vann. Her har vi da altså brukt rabarbra til å lage en rabarbrakompott.

Rabarbrakompott – og alle andre kompotter for den sags skyld – spises som tilbehør til forskjellige matretter. Det spises som tilbehør til tradisjonelle retter som kjøttboller,  som en egen dessert, som tilbehør til annen dessert – for eksempel is, eller som syltetøy rett på brød eller med ost. Nam!

rabarbrakompott

Rabarbrakompott – Oppskrift

Uannsett hvordan du ønsker å servere rabarbrakompotten, så lages den på samme måte. Og den er, som mange av oppskriftene her på Godtnoe, rask og enkel. Skal den serveres kald må du beregne litt tid for at den skal få avskjølt seg.

Ingredienser

 • Renset rabarbra
 • Vaniljestang – ½ pr 500 g rabarbra
 • Sukker – ca. 110 g pr 500 g rabarbra
 • Rørsukker – ca. 50 g pr 500 g rabarbra
 • litt vann

Slik lager du rabarbrakompott

 1.  Rens og skjær rabarbra i mindre biter
 2. Skjær vaniljestang over på langs og skrap ut kornene
 3. Kok opp en gryte med rabarbra, sukker, rørsukker, vaniljekornene og vaniljestangen
 4. Tilsett eventuelt litt vann for at rabarbraen ikke skal brenne seg fast i gryten. Vær forsiktig med å tilsette for mye. Tilsett heller for lite vann av gangen før du fyller på dersom du synes kompotten blir for tykk
 5. La koke til rabarbraen er mør, og ikke helt gjennomkokt – ca. 5-10 minutter avhengig av størrelsen på rabarbrabitene.
 6. Avkjøl rabarbraen avhengig av hvordan du ønsker å servere den.

Dersom rabarbrakompotten ikke skal nytes samme dag – eller det er rester – kan den (avkjølte kompotten) helles over i et glass med tettsidende lokk og oppbevares i kjøleskap i opptil en uke.

Rabarbrakompott i ovn

Rabarbrakompott kan også tilberedes i ovn eller grill. Da legger du ingrediensene i en ildfast form eller gryte, dekker den med aluminiumsfolje, og setter den på grillen eller forvarm ovn på 200º C i ca. 10-15 minutter og rabarbraen er mør.

Rabarbrakompott til dessert

Skal du servere rabarbrakompotten til dessert skal rabarbrakompotten gjerne avkjøles. Den serveres gjerne som tilbehør til eller med tilbehør. Dette kan gjerne være is. En spennende variant er å lage en trifli der du legger rabarbrakompott lagvis med krem og knuste makroner.

Rabarbrakompott uten sukker

Vil du heller ha en rabarbrakompott som er sunnere kan du servere den med søtningsmiddel istedet. Dette kan du gjøre ved å kun erstatte sukkeret med søtningsmiddel, men ellers tilberede den likt, eller du kan koke rabarbraen med kun vann før du smaker kompotten til når den er avkjølt. Rabarbra er veldig syrlig, så den smaker ikke spesielt godt uten noen form for søtning.

Kake med rabarbrakompott

Rabarbrakompotten fungerer veldig bra i en rabarbrapai eller -kake.

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Rabarbrakompott
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time