Hjemmelaget is! Høres det vanskelig ut? Det trenger det ikke være. Du trenger hverken å ha store ismaskiner eller flere dager … Arg, kanskje ikke det siste er helt sant, for har du ikke en ismaskin så tar det jo litt tid å få en flytende masse til å fryse til under omrøring.

Det finnes mange forskjellige typer is. Fra fløteis til sorbet til saftis. Sistnevnte er nok ikke noe du lager litervis av, de er bedre egnet som ungenes frys-selv-is. Men både fløteis og sorbet kan bli fremragende desserter.

En fløteis er – selvsagt – laget med fløte og får derfor en kompakt, kremaktig konsistens. En sorbet har et høyt innhold av frukt og vann eller saft og sukker. Dette gjør is luftigere og en nesten knasende konsistens.

Hjemmelaget is

Hjemmelaget is – Oppskrift

Denne isen er hverken en fløteis eller sorbet.Den legger seg litt midt mellom. Det er dog ikke fløte i, men rømme og så er det frukt i. Du kan bruke all slags bær eller frukt – jordbær, bringebær, pærer, eller som meg; plommer – fargen på frukten bestemmer fargen og smaken på isen.

Ingredienser til 1 kg is

 • 400 g renset frukt
 • 200 g sukker
 • 1½ vaniljestang
 • 4 eggeplommer
 • 2½ dl rømme

Slik lager du hjemmelaget is – uten ismaskin

 1. Kok opp frukten sammen med 30 g av sukkeret i en gryte, og la det simre til frukten blir helt myk – avhenger av hvilken frukt du bruker.
 2. Sett fruktblandingen til avkjøling i kjøleskapet
 3. Mos frukten til en helt myk ensartet masse
 4. Skrap ut kornene fra vaniljestangen og bland det med litt av det resterende sukkeret. Pisk eggeplommer, vaniljekorn og resten av sukkeret lett og skummende
 5. Bland fruktmosen og rømme i eggemassen
 6. Hell blandingen over i en passene boks, og sett den i fryseren
 7. Rør en gang i halvtimen i ca. 2 timer (4-5 ganger), eller så lenge som mulig –  på et tidspunkt vil isen bli for grøtete. La isen stå urørt natten over. Hvis du ikke blander den risikerer du at isen blir kornete, men det går ikke ut over smaken.

Tips: Ta isen ut av fryseren ca ½ time før den skal spises

Hva serverer man til hjemmelaget is

Server isen med eller på pannekaker med litt syltetøy til. Eller server med hakket sjokolade og nøtter. Du kan også servere med fersk frukt og krem. Ja, eller med pikekyss til. Det er visst mange muligheter.

Hjemmelaget is i en ismaskin

Det er selvfølgelig raskere å lage is i en ismaskin – da tar det ca. 30-40 minutter.

Når du lager is i en ismaskin så sørg for å avkjøle ismassen før du heller den i maskinen. Det forkorer røre-/nedfrysningstiden.

Du kan både få ismaskiner med eksterne køleelementer eller internt kjølesystem. Sistnevnte er det dyreste, men da slipper du også å huske på å legge kjøleelementene i fryseren 12-24 timer før du skal lage isen.

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Hjemmelaget is
Published On
Preparation Time
Cook Time