Rabarbra

Rabarba er en grønnsak som er kjent fra klassiske retter som rødgrøt og rabarbrapai. Den blir ofte beskrevet som en grønnsak som har kledd seg ut som en frukt. Dette fordi rabarbra har en syrlig smak, som, kombinert med mye sukker, stort sett blir servert som en søt dessert.  Den syrlige smaken skyldes hovedsakelig malonsyre (eplesyre), men stilkene inneholder også endel oksalsyre.

Rabarbraplanten er pprinnelig fra de nordlige og sentrale deler av Asia. Planten ble dyrket i Europa fra 1600-tallet og kom til Norge på slutten av 1700-tallet, men vi begynte ikke å spise den her før på 1800-tallet. I Kina har den vært dyrket i over 5000 år, men ble først utelukkende nyttet til medisinsk bruk. Planten er lett å dyrke og vokser over hele landet.

Rabarbrastengelen kan være både rosa og grønn. Den rosa fargen på skallet gjør at du får en delikat farge på saften når rabarbraen blir kokt. Koker du saften ytterligere inn får den en nydelig rød farge som passer godt som saus, coulis og i is.

Rabarbra høstes fra slutten av mars til sankthans. Når den høstes skal den hverken brekkes, plukkes eller klippes, men de skal trekkes. Det vil si at du tar et godt tak rundt stilken og trekker oppover, og vipps så står du der med en rabarbra. Under de største bladene får du de tykkeste rabarbraene, og omvendt.

Rabarbrastilken inneholder oksalsyre, en syre som kan forårsake nyresten og avkalking av knoklene. Spiser man rabarbra med kalkholdige produkter som melk og fløte nøytralisers oksalsyren. Dersom du bare spiser litt rabarbrakompott til middagen, så er du ikke nødt til å drikke melk til, det gjelder bare ved store mengder. Reelt sett er det ingen risiko her i Norge. Vi får stort sett i oss mye melkeprodukter. Vi spiser dessuten stort sett ikke nok rabarbra til at det er noen risiko.

Dog skal du uannsett unngå å spise rabarbrabladene ettersom disse inneholder større mengde oksalsyre.

Oppskrifter med rabarbra

Her har vi samlet en rekke oppskrifter som bruker den herlige rabarbraen i gode sommerlige retter

Rabarbrapai – rabarbrapai er en av de tingene jeg husker fra en typisk varm sommerdag som en perfekt god og frisk dessert. Jeg elsker den herlige og perfekten kombinasjonen av den syrlige rabarbraen sammen med den søte paibunnen.

Rabarbrakake – er en søt dessert, som rabarbrapaien over. Jeg elsker å bruke rabarbra i en klassisk crumble-kake, og er for meg den beste måten å bruke rabarbra i kake på. Det er noe med myk og varm rabarbra sammen med det litt knasende og søte crumble-lokket

Rabarbrakompott – rett og slett en lett blanding av rabarbra, sukker og vann. Rabarbrakompott er en utrolig god tilbehør til både tradisjonell grillmat om sommeren, eller til dessert sammen med is, kake eller ostebord. Det er altså helt opp til fantasien hva du ønsker å servere denne rabarbrakompotten til.

Rabarbragrøt – ja, den ligner jo egentlig veldig på rabarbrakompotten, men serveres stort sett som dessert. Dette er en lett og sommerlig dessert, som egentlig ikke er alt for usunn. Se en enkel og grei oppskrift her.

 

Print Friendly, PDF & Email