Rabarbrapai  er en fantastisk god pai som man bare kan lage i rabarbraens sesong. Rabarbra er nemlig en skikkelig sesonggrønnsak. Ja, altså ikke som de fleste andre frukter og grønnsaker som man nå til dags kan få hele året. Det gjelder derfor å benytte seg av rabarbraen når den endelig er her.  Avhengig av landsdelen, høstes rabarbraen vanligvis ca. frem til Sankthans. Etter Sankthans blir planten stadig mer trevlete når den bygger opp næring til neste sesong.

Rabarbraplanten  er en gammel, hardfør, mat- og medisinplante som opprinnelig kommer fra de nordlige og sentrale deler av Asia. Planten ble dyrket i Europa fra 1600-tallet og kom Norge på 1700-tallet. Rabarbra er kjent for en sur smak som hovedsakelig skyldes eplesyre, men stilkene inneholder også endel oksalsyre.  

Rabarbra er en av de grønnsakene som tar meg rett tilbake til barndommen – da jeg kunne gå rett ut og plukke dem i hagen. Det er en grønnsak, men blir hovedsakelig spist som en frukt som kompott, grøt, suppe eller som fyll i kaker eller paier. 

Rabarbrapai

Rabarbrapai – Oppskrift

Her får du oppskriften på en enkel rabarbrapai. Elt en deig av margarin, egg, sukker, mel og bakepulver før du setter den setter den i kjøleskapet i 1 times tid … eller en litt enklere og raskere versjon som  jeg synes blir minst like god:

Ingredienser til en pai

 • 1 ferdiglaget paibunn (fås kjøpt i de fleste butikker)
 • 600 – 700 g rabarbrastilk
 • 75 g sukker
 • 2 eggehvitter
 • 100 g makroner
 • litt fettstoff til å smøre formen med

Slik lager du rabarbrapai

 1. Ta paideigen ut av kjøleskapet og la den ligge i romtemperatur i ca. 20-30 minutter
 2. Skyll og rens rabarbra før du skjærer dem i mindre biter
 3. Kok dem i en gryte med sukker – du trenger ikke tilsette vann – til de har kokt inn til en kompott
 4. Smak den til med mer sukker om nødvendig og la den kjøle seg ned.
 5. Forvarm ovnen til 200° C
 6. Pisk eggehviter stive
 7. Knus opp makronene før du vender dem inn i de stivpiskede eggehvitene
 8. Smør paiformen før du presser paideigen inn og eventuelt skjærer den til om den er for stor. Legg resten av paideigen til side.
 9. Fordel eggemassen i paibunnen
 10. Fordel rabarbrakompotten over
 11. Skjær den eventuelle paideigen ut i strimler eller andre former og fordel den ut over fyllet.
 12. Sett paien i ovnen i 25-30 minutter og den er gjennomstekt

Server paien varm eller avkjølt til ettermiddagskaffen eller dessert. Server gjerne med is, krem, vaniljesaus, yoghurt eller creme fraiche. Det er godt med et melkebasert produkt for å nøytralisere den sure oksalsyren fra rabarbra. For mer inspirasjon til hva du kan lage med rabarbra så se her.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Rabarbrapai
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time