Jeg er evig takknemlig for at blenderen er oppfunnet, for ellers hadde jeg nok aldri fått laget praline, eller praliné som man egentlig skriver det. Den skal nemlig blendes lenge. Jo lengre og kraftigere denblendes det mer kremete og mykere får du den. Den kan ikke lages uten blender ettersom den lages av hard karamell med nøtter i blenderen

Det er absolutt ikke vanskelig å lage praliné, hvertfall nå som jeg altså har denne blenderen. Det smaker i tillegg også herlig, og selvfølgelig ikke sunt. Men, det gjør den til gjengjeld spesielt god, og tilpasset til spesielle anledninger. Du kan lage den både med hasselnøtter eller mandler. Det er litt vanskeligere med hasselnøtter, og derfor bruker jeg heller mandler her. Men, jeg skal absolutt snart prøve å lage det med hasselnøtter for da tror jeg at det kommer til å smake som Nutella – og hvem liker vel ikke Nutella?

Praline

Praline – Oppskrift

Det er faktisk det å blende som tar lengst tid når man skal lage praliné. Ja, det tar også en stund å lage karamellen. Det er altså mye blending, men ellers en enkel og rask oppskrift

Ingredienser til rundt 400-500 g

 • 200 g sukker
 • 1 dl vann
 • 200 g mandler eller hasselnøttkjerner
 • Litt melis
 • Vaniljefrø fra ½ vaniljestang
 • 40-50 g mørk sjokolade ( opp til 70 %)

Slik lager du praliné

 1. Forvarm ovnen til 180º varmluft
 2. Tilsett sukker og vann i en gryte og kok opp. La simre ved lav temperatur til nesten alt vannet har fordampet og sukkeret karamelliseres til en mørk og gylden farge.
 3. Legg nøttene på en stekeplate og stek dem i ovnen i ca. 10 min og de har fått en gylden farge
 4. Strø en annen stekeplate med melis
 5. Ta nøttene ut av ovnen, men la dem ligge på stekeplaten for å holde varmen.
 6. Har du brukt hasselnøtter kan du gjerne gni dem for at skallet løsner.
 7. Hell nøttene i gryten med karamell og rør godt rundt.
 8. Hell blandingen over på stekebrettet med melis og la den kjøles helt.
 9. Hakk karamellen i små fine biter som du heller over i en blender sammen med vaniljefrøene. Legg gjerne hakkede biter i en pose som du slår med en hammer eller lignene for å finkhakke den skikkelig og gjøre blendingen enklere.
 10. Skjør blenderen slik at karamellen først finhakkes enda mer, og etterhvert blir en fin kremete blanding
 11. Finhakk også sjokoladen i små biter, og tilfør også denne i blenderen. Kjør blenderen til du igjen har en fin og kremete blanding  uten for mye klumper.

Oppbevar praliné i en tettlukket beholder

Hva er egentlig praliné?

Praline er en slags søt mandel- eller hasselnøttkrem som brukes i forskjellig bakverk, sjokolade og konfekter.

Det finnes også flere egne konfekter som heter praliné. Den franske praliné konfekten består av mandler i karamellisert sukker (altså ikke helt karamell). Den amerikanske  praliné er en myk karamell laget med melk eller fløte som består av en kjerne av sirup blandet med nøtter. Den belgiske praliné konfekten er et sjokoladeskall som er fylt med en flytende masse av hasselnøtt, mandler, sukker, sirup og en melkebasert karamell.

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Praline
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time