Det er ingen kjøttboller som smaker like godt som mors hjemmelagde. Kanskje det er fordi det er de vi har smakt mest gjennom barndommen og derfor har gode minner til? Det er hvertfall liten tvil om at kjøttboller er blant de mest spiste rettene i Norge.

En god egenskap ved kjøttboller er at de kan varieres i det uendelige avhengig av hva du har i farsen. Nelliker og syltet appelsinskall til jul, revet gulerot og havregryn for sunnere kjøttboller, hakket spinat og krydderurter i de grønne frikadellene, hvitløk og chili for sterkere kjøttboller, og så videre.

Kjøttboller i ovn

Du kan med fordel steke kjøttboller i ovn. Da kan man lage mange samtidig som passer seg selv. Da kan man også rekke å lage noe godt tilbehør. Samtidig sparer du også fettstoff å steke kjøttbollene i – dersom du ikke bruner de i pannen først da selvfølgelig.

Det eneste du trenger å gjøre er å legge kjøttbollene på en stekeplate og steke de 15 minutter i ovnen på 220° C.

Kjøttboller

Kjøttboller uten egg – oppskrift

Denne oppskriften er en helt enkel oppskrift på kjøttboller uten egg – for det er slett ikke nødvendig å tilsette egg. Det eneste egget gjør – i tillegg til å tilføre kalorier – er å binde farsen. Derfor er det lurt å tilføre egg i når du trenger eller ønsker fastere kjøttboller. Dette er også en oppskrift uten melk

Til 16 enklere kjøttboller trenger du kun

  • 500 g hakket kjøttdeig
  • 1 løk
  • 3 ss hvetemel
  • Ca. 1-1½ dl vann – til farsen har den rette konsistensen
  • Salt og pepper
  • Smør/margarin til steking – hvis du ikke lager dem i ovnen

Slik gjør du:

  1. Legg kjøttdeigen i en bolle
  2. Skjær løken i små biter og legg den i bollen med kjøttet
  3. Tilsett mel, vann, salt og pepper og bland godt til farsen har en god, fast og sammenhengende konsistens.
  4. Form farsen til boller med en skje i ca samme størrelse.
  5. Stek kjøttbollene i en varm stekepanne med smeltet smør i 5-6 minutter på hver side eller i ovn.

 Oppskrift på tradisjonelle kjøttboller

Det er ikke så stor forskjell, men om du vil ha helt tradisjonelle kjøttboller med egg og melk så kommer oppskriften her:

Ingredienser til 16 kjøttboller

  • 500g hakket kjøttdeig
  • 1 egg
  • 2½ ss hvetemel
  • 1 løk
  • Melk
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • smør eller margarin til steking

Slik lager du kjøttboller

  • Legg kjøttdeigen i en bolle med salt og pepper
  • Skjær løken i små biter og legg den i bollen med kjøttet
  • Tilsett mel og melk  som du blander godt til farsen har en god, fast og sammenhengende konsistens.
  • Form farsen til boller med en skje i ca samme størrelse.
  • Stek kjøttbollene i en varm stekepanne med smeltet smør i 5-6 minutter på hver side eller i ovn.

Tilbehør til kjøttboller

Kjøttboller kan med fordel spises med mye forskjellig tilbehør. Her får du noen forslag.

Serverer kjøttboller med kokte poteter og grønnsaker og brun saus for en skikkelig tradisjonell rett. Lag det kanskje med hasselbackpoteter krydret med litt av dine favorittkrydder

Kald pastasalat som vi har gjort på bildet.

En av mine personlige favoritter er potetsalat. Det er akkurat litt mer spennende enn helt vanlige kokte poteter, og piffer måltid akkurat litt opp.

Tabouleh er en skikkelig lekker salat fra midtøsten som består av bulgur. Det er en litt syrlig salat som gir litt friskhet. Dette er faktisk en skikkelig god kombinasjon med de klassiske norske kjøttbollene.

Et annet godt tilbehør er spinatsalat. Jeg er selv veldig glad i å lage en med avokado og fersk geitost.

Har du lyst til å prøve deg på andre mer ekostiske kjøttboller, kan du finne oppskriftene på greske, tyrkiske og asiatiske versjoner ved å klikke på dem.

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Kjøttboller
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)