Kofta minner litt om kjøttkaker eller kjøttboller, men ed kommer hverken fra norden eller syden. Kofta er en rett som kommer fra sør-asiatiske, midtøstlige, balkanske og sentral-asiatiske kjøkken.
Kofta blir laget av hakket kjøtt – okse, kylling, lam, får eller svinekjøtt. Hvilket kjøtt som brukes avhenger helt av det geografiske området. I india lages kofta også av reker og fisk. Kjøttbollene serveres i en krydret saus.
Kofta – Oppskrift
Liker du sterk mat, vil du elske kofta. Både kjøttbollene og sausen er som en eksplosjon av forskjellige krydder i munnen. Spis gjerne med brød, naan og/eller ris til samt limebåter, for å dempe de kraftige smakene.
Ingredienser til 4 personer
- 2 rødløk
- 3 lange grønne chili
- 4 hvitløksfedd
- 2 ss olivenolje
- 5 cm revet ingefær
- 2 ts spisskummen
- 1 ts gurkemeie
- 1 ts koriander
- 400 g hakket oksekjøtt
- 30 g brødsmuler eller rasp
- 1 egg
- 2 ss finhakket koriander
- 2 ts. tikka masala krydderblanding
- 1 boks hakkede tomater
- 2 dl grønnsaksbuljong
- 2 laurbærblader
- 4 ss kokoskrem
- Salt og pepper
Slik lager du kofta:
- Finhakk rødløken, chilien og hvitløkene
- Varm olivenoljen i en stekepanne før du tilsetter løk, chili, hvitløk og ingefær og la det steke til det er mykt – ca. 5 minutter
- Ta ut halvparten av innholdet som du sparer til farsen
- Tilsett spisskummen, gurkemeie og koriander i pannen og la det steke videre et par minutter
- Fjern pannen fra varmen før du begynner på kjøttbollene.
- Sett oven på til 190º C.
- Legg kjøttet i en bolle sammen med brødsmulene, egg, koriander og løkblandingen du la til side
- Bland farsen godt sammen og krydr med salt og pepper
- Form ca. 20 like store boller av farsen og legg dem på en stekepanne med bakepapir
- Sett dem i ovnen i ca. 25 minutter – snu dem etter 12 minutter.
- Sett imellomtiden pannen tilbake på varmen , og tilsett tikka masala.
- Tilsett tomater, buljong, laurbærblader og krydr med salt og pepper
- La blandingen simre i ca. 15 minutter til den tykner
- Fjern laurbærbladene, rør inn kokoskremen og blend til en kremet saus
- Tilsett de ferdige kjøttbollene og la sime i 10 minutter til
- Dryss over med litt koriander før servering
Kjøttboller er kjent i mange land i verden. Sjekk ut de greske eller tyrkiske for inspirasjon til mat fra hele verden