Kofta minner litt om kjøttkaker eller kjøttboller, men ed kommer hverken fra norden eller syden. Kofta er en rett som kommer fra sør-asiatiske, midtøstlige, balkanske og sentral-asiatiske kjøkken.

Kofta blir laget av hakket kjøtt – okse, kylling, lam, får eller svinekjøtt. Hvilket kjøtt som brukes avhenger helt av det geografiske området. I india lages kofta også av reker og fisk. Kjøttbollene serveres i en krydret saus.

kofta

Kofta – Oppskrift

Liker du sterk mat, vil du elske kofta. Både kjøttbollene og sausen er som en eksplosjon av forskjellige krydder i munnen. Spis gjerne med brød, naan og/eller ris til samt limebåter, for å dempe de kraftige smakene.

Ingredienser til 4 personer

  • 2 rødløk
  • 3 lange grønne chili
  • 4 hvitløksfedd
  • 2 ss olivenolje
  • 5 cm revet ingefær
  • 2 ts spisskummen
  • 1 ts gurkemeie
  • 1 ts koriander
  • 400 g hakket oksekjøtt
  • 30 g brødsmuler eller rasp
  • 1 egg
  • 2 ss finhakket koriander
  • 2 ts. tikka masala krydderblanding
  • 1 boks hakkede tomater
  • 2 dl grønnsaksbuljong
  • 2 laurbærblader
  • 4 ss kokoskrem
  • Salt og pepper

Slik lager du kofta:

  1. Finhakk rødløken, chilien og hvitløkene
  2. Varm olivenoljen i en stekepanne før du tilsetter løk, chili, hvitløk og ingefær og la det steke til det er mykt – ca. 5 minutter
  3. Ta ut halvparten av innholdet som du sparer til farsen
  4. Tilsett spisskummen, gurkemeie og koriander i pannen og la det steke videre et par minutter
  5. Fjern pannen fra varmen før du begynner på kjøttbollene.
  6. Sett oven på til 190º C.
  7. Legg kjøttet i en bolle sammen med brødsmulene, egg, koriander og løkblandingen du la til side
  8. Bland farsen godt sammen  og krydr med salt og pepper
  9. Form ca. 20 like store boller av farsen og legg dem på en stekepanne med bakepapir
  10. Sett dem i ovnen i ca. 25 minutter – snu dem etter 12 minutter.
  11. Sett imellomtiden pannen tilbake på varmen , og tilsett tikka masala.
  12. Tilsett tomater, buljong, laurbærblader og krydr med salt og pepper
  13. La blandingen simre i ca. 15 minutter til den tykner
  14. Fjern laurbærbladene, rør inn kokoskremen og blend til en kremet saus
  15. Tilsett de ferdige kjøttbollene og la sime i 10 minutter til
  16. Dryss over med litt koriander før servering

Kjøttboller er kjent i mange land i verden. Sjekk ut de greske eller tyrkiske for inspirasjon til mat fra hele verden

Summary
recipe image
Recipe Name
Kofta
Published On
Preparation Time
Cook Time