Kofte er det tyrkiske ordet for kjøttbolle. Noen vil nok også oversette det til kjøttkake, men selve retten er en kjøttbolle og ikke kjøttkake. Forskjellen, her i Norge, er nemlig det at kjættboller stort sett stekes, mens kjøttkaker kokes. Og, som du nå kanskje har gjettet deg til, så blir den tyrkiske kofte altså stekt, akkurat som kjøttboller.

Hva er poenget med å ha opprksiten på kofte hvis det nå er en kjøttbolle, kan du nå lure på. Det er selvfølgelig fordi de slett ikke smaker likt. Der de norske typisk kun inneholder salt, pepper og løk, vil de tyriske typisk også ha hvitløk, ferske krydderurter og andre krydder. Du skal selvfølgelig ikke bare måtte smake for å merke forskjellen, men du kan også se det på formen, ettersom den tyrkiske kofte ofte er avlange, mens de norske er rundere i formen.

 

Kofte

Kofte – Oppskrift

Her får du altså min oppskrift på tyrkiske kjøttboller – og de er også både gluten- og laktosefri.

Ingredienser til 8-10 stk

  • 50-75 g persille
  • 2 fedd hvitløk
  • 500 g hakket oksekjøtt
  • 1 egg
  • 3 ss maismel
  • 1 ts chilipulver
  • 1 ss paprika
  • Olje til steking
  • Salt

Slik lager du kofte

  1. Skyll og hakk persillen og hvitløksfeddene og legg dem i en bolle
  2. Legg de resterende ingrediensene i bollen og bland godt sammen til en farse
  3. Form farsen til avlange kjøttboller som du trykker litt flate før du steker dem i olje i en stekepanne. Stek de ca. 4-5 minutter på hver side – avhengig av størrelsen.

Kofte smaker godt med for eksempel tzatziki eller tomatsaus samt en salat eller stekte poteter.

Tips:  Du kan også bruke rasp eller havregryn i stedet for maismel.

Selvom vi nordmenn ofte ser kjøttboller som en skandinavisk oppfinnelse så får man altså stekte kjøttboller i mange andre land også. Som for eksempel kofte fra Tyrkia. I syd-, sentralasiatiske land, midtøstlige og balkanske kjøkken har vi kofta og i Hellas har man Keftos. Så skandinavisk?? Ikke helt.

 

Velbekomme!
Summary
recipe image
Recipe Name
Kofte
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)