Kålsuppe er en mettende, næringsrik og varmende suppe som er perfekt på høsten og vinteren. Det finnes mange forskjellige varianter av en kålsuppe, fra enkle og kremete til gode gammeldagse supper som det tar lang tid å lage.

Denne kålsuppen jeg liker å øage er en blanding av den gammeldagse og en litt lettere og kanskje mer “moderne” versjonen. Jeg har tenkt at det er fint å kombinere de to, og resultatet er det ikke bare jeg som har vært stolt av. Hele familien min syntes hvertfall den er fantastisk. Det er ikke alltid de raske alternativene er de beste, så får man heller fokusere på å få et godt resultat.

Kålsuppe

Kålsuppe – Oppskrift

Du kan for så vidt koke kålsuppen på alt slags kjøttkraft, om det er kylling, svin, okse eller det du nå foretrekker, men skal vi få inn det tradisjonelle, skal det være hjemmelaget kraft fra svin. Jeg har dog valgt kyllingkraft. Har du laget for mye kraft tidligere, så frys det ned til en senere anledning, eller til å lage denne suppen – så trenger du ikke bruke tid på å lage det  til f.eks denne suppen.

Ingredienser til 4 personer

 • 1½-2 l kyllingkraft – eller annen kjøttkraft.  Se hvordan du kan lage dette under.
 • 300 – 350 g hodekål
 • 150 – 175  sellerirot
 • 2 purrer
 • 2 gulerøtter
 • 2 store poteter
 • 1 bundt urter – persille, oregano, purretop, selleritopp
 • 4 gode pølser – e.g ostepølse
 • Salt og pepper

Slik lager du kålsuppe

 1. Varm opp kraften til kokepunktet
 2. Imellomtiden kan du kutte og klargjøre grønnsakene, det vil si finsnitt kålen, og kutt selleri, raspet gulrot og potet i store biter og purren i tykke skiver.
 3. Tilsett grønnsakene og urter i kraften og la alt koke i 45 minutter og grønnsakene er møre.
 4. Legg pølsene i suppen ca. 10 minutter før den er ferdig, så de blir gjennomvarme
 5. Smak til med salt og pepper.
 6. Legg i skåler med en pølse til hver.

Server suppen med grovt brød og sennep.

Kraft

Du vil selvfølgelig bruke litt mer tid dersom du ikke har ferdiglaget kraft liggende. Ta da kraftbein (bein fra ønsket kjøtt) i et par liter vann med grønnsaker (gjerne gulrøtter, sellerirot, purre, løk, hvitløk osv.), forskjellige urter eller krydder, salt og pepperkorn i et par timer ved svak varme under lokk. Sil kraften og bruk den så videre til suppen. Følg så fremgangsmåten som overfor til å lage resten av suppen.

Hvorfor er kål så sundt?

Kål har lenge hatt et dårlig rykte, men begynner nå å bli mer brukt igjen, heldigvis. Kål er nemlig veldig sunt. Kål består av masse vitaminer som styrker immunforsvaret og reduserer risikoen for en rekke sykdommer. Kål er også fylt med fiber som metter godt uten å gi særlig med kalorier. Kål er derfor en god og sunn ingrediens å bruke for folk som ønsker å gå ned i vekt. Kål kan kalles for en nordisk superfood.

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Kålsuppe
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time