Har du aldri smak jordskokk, har du virkelig gått glipp av noe godt, som for eksempel  jordskokksuppe. Det er selvfølgelig også mange andre måter å tilberede jordskokk på. Det er vanskelig å forklare hvordan en jordskokk smaker. Den har en særegen, men god smak, men det er jo ikke særlig opplysende. Jordskokk har en litt nøtteaktig smak når den er rå, og en blanding av søt og bitter når den er tilberedt.

Noen mener at jordskokk smaker litt som en artisjokk, som gjør at den ofte blir kalt for fattigmannsartisjokk. Ikke det at den ligner på en atrisjokk utseendemessig da. Men samme hva så smaker de godt, ja både artisjokken og jordskokken, og ikke minst er de også næringsrike.

Mange muligheter

Det er mange som ikke kjøper jordskokker fordi de ikke vet hva de skal bruke dem til. Som sagt, så er det faktisk mange muligheter med en jordskokk. Du kan lage chips – akkurat som med poteter. Du kan også lage mos av dem eller steke dem i ovnen med andre rotgrønnsaker.

Jordskokksuppe

Jordskokksuppe – Oppskrift

Men du kan også lage en god suppe med jordskokk. Jordskokksuppe er godt både som forrett, men også som hovedrett. En jordskokksuppe er simplethen en smaksopplevelse, som du rett og slett må prøve. Suppen får en skikkelig god konsistens ettersom den også inneholder potet. Hos meg synes vi den blir god og mettende, og er en perfekt hovedrett, så det er det jeg går utifra her også

Ingredienser til 4-5 personer

  • 500 g jordskokk
  • 1 stor potet
  • 1 liter hønse- eller grønnsaksbuljong
  • 2 dl fløte
  • 2 dl melk
  • litt maisstivelse til jevning
  • saften fra ¼ sitron
  • litt fersk persille
  • 125 g bacon
  • Salt og pepper

Slik lager du jordskokksuppe

  1. Skrell eller vask jordskokk og potet – det er litt kronglete å skrelle jordskokken
  2. Kok jordskokk og potet i buljongen til de er møre – ca. 30 minutter
  3. Skjær bacon i mindre biter
  4. Stek bacon på en tørr panne
  5. Mos jordskokkene og potetene i buljongen til du har en klumpfri suppe
  6. Tilsett melk og 1 dl fløte
  7. Rør ut maisstivelsen i resten av fløten før du tilsetter det i suppen dersom du synes at suppen er for tynn. Dersom du er fornøyd med konsistensen dropper du maisstivelsen, men tilsetter fløten uten.
  8. Kok opp suppen igjen og smak den til med salt, pepper og sitron. Husk at bacon også er ganske salt.

Server den varme suppen med persille, bacon biter og  noen skiver varmt brød til.

Velbekomme

For andre supper med rotgrønnsaker, prøv for eksempel en potetsuppe eller gulrotsuppe.

Variasjoner på jordskokksuppen

Jeg har en del forslag til forskjellige forslag på måter å variere jordskokksuppen på.

Du kan nemlig enkelt tilsette forskjellige ingredienser i stedet for eller i tillegg til bacon, eller legg dem rett i porsjonskålene før du tilsetter suppen:

  • Stekt torskefilet
  • Stekt kamskjell
  • Stekt scampi
  • Stekt sopp

Du kan også variere suppen med å bruke halvparten av jordskokken og erstatte den med en annen rotgrønnsak, som for eksempel gulrot.

Summary
recipe image
Recipe Name
Jordskokksuppe
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Print Friendly, PDF & Email