Fløte er den fettrike delen i melken fra kuer. Vi framstiller fløte ved å separere den fra melken. Fløten er tyngre enn melk, og vil ligge i overflaten på melken.
Fløte brukes i matlagning til blant annet supper, sauser, gryteretter og desserter, eller som den er.
Det finnes flere typer fløte som gir og passer til forskjellige retter og bruk:
- Kremfløte – er fløten med høyest fettinnhold. Denne fløten kan piskes til krem. I Norge inneholder kremfløten 38% fett. Denne fløten er mest brukt i søte desserter, alene eller pisket til krem.
- Matfløte – lavere fettinnhold og mye brukt i supper, sauser og gryteretter
- Kaffefløte – lavest fettinnhold og brukes kaffe eller te.
Her har vi en liste over alle oppskrifter med de forskjellige fløte-produktene.
Fløtekarameller – er en nydelig dessert, kos eller gave. Lag fløtekarameller på den tradisjonelle måten i kjele eller den enklere måten i mikrobølgeovnen.
Mormordressing – mormordressing er en salatdressing med fløte. En herlig dresssing som blir skikkelig god når den får trukket seg inn i salaten
Panna Cotta – Panna Cotta er italiensk for «kokt fløte». Panna Cotta er en dessert laget av kremfløte som varmes opp med gelatin og stivner til en herlig og kremet mos.