De fleste tror nok at coleslaw oppstod i Amerika som en siderett til grillmat, men da må du tro om igjen. Det sies nemlig at selv de gamle romerne spiste coleslaw, og at den moderne formen vi kjenner i dag oppstod på 1800-tallet.
Navnet coleslaw stammer fra det nederlandske ordet koolsla – en forkortet uttale av kool salade – som enkelt og greit betyr kål-salat.
Hjemmelaget coleslaw – oppskrift på en rask variant
Jeg vil helt klart anbefale at du marinerer kålen, men dersom du trenger en coleslaw med en gang, er denne varianten rask å lage.
Ingredienser til 4 personer
- 400 g hodekål
- 2 gulrøtter
- 1 stort rødt eple
- ½-1 dl majones
- 1 ss søt sennep
- 2 ss fløte
- Nypresset sitronsaft
- Litt gressløk
- Litt sukker
- Salt og pepper
Slik lager du coleslaw
- Snitt kålen i fine strimler
- Skrell gulrøttene, og riv dem og eplet grovt
- Bland majones, fløte, sennep og smak dressingen til med sitronsaft, salt, pepper og sukker – den kan gjerne være litt søt i smaken
- Klipp litt gressløk i dressingen og bland den med grønnsakene.
Coleslawen blir bedre jo lengre den får trekke, men selve tilberedningen får du gjort på 10 minutter.
Tradisjonell coleslaw – Oppskrift
Har du bedre tid er det denne coleslawen du bør lage. I de fleste oppskriftene på coleslaw skal kålen trekke i dressingen i flere timer før den serveres, men i min variant bruker vi både marinade og dressing som to forskjellige deler.
Ingredienser til 4 personer
- 1 stor hodekål – ca. 400g
- 2 gulrøtter
- 1 ss søt sennep
- ½ dl eplesidereddik
- ½ ts spisskummen
- 1½ ss sukker
- 1 dl gresk yoghurt
- 1¼ majones
- Salt og pepper
Fremgangsmåte
- Snitt kålen fint
- Skrell gulrøttene og riv dem i tynne skiver
- Bland en marinade med sennep, eplesidereddik, spisskummen, 1 ss sukker, salt og pepper
- Bland kål og gulrøtter med marinaden i en stor pose før du masserer marinaden godt inn i grønnsakene.
- Legg posen i kjøleskapet i minst en time mens du masserer den innimellom
- Ta posen ut av kjøleskapet og hell innholdet ut i en sikt for å la marinaden dryppe av.
- Bland en dressing av yoghurt, majones og ½ ss sukker. Smak til med salt og pepper og mer sukker til dressingen har en lett søtlig smak
- Vend kålblandingen med dressingen
Forberedelsestid: 1¼ time
Tilberedningstid: 0 minutter