Couscous blir ofte sammenlignet med kornet bulgur. De er begge to korn på en måte. Bulgur er tørkede, knekte hvetekjerner, mens couscous faktisk er laget av pastadeig av durumhvete, og deretter formet som små korn.

Couscous har et betydelig lavere fiberinnhold enn bulgur – med mindre du kjøper fullkorrnsutgaven da – men couscous er fortsatt sunnere enn pasta. Bulgur er også litt fastere i konsistensen, og litt større. Couscous har en god egenskap til å klumpe seg litt sammen når de blir tilberedt.

Couscous

Couscous-salat – oppskrift

Tradisjonelt – altså i Nord-Afrika – serveres couscous som tilbehør til en kjøtt- eller grønnsaksrett. Retten blir som regel helt over couscous, akkurat som vi ofte gjør med ris. Couscous gjør seg også veldig godt i en salat , og det er det jeg har gjort her. Her har jeg til og med brukt salatblader til å utgjøre tallerkenen. Salaten kan serveres som en selvstendig rett, men den kan også serveres som tilbehør, som alternativ til ris til for eksempel pølser, koteletter eller gryteretter. Den kan spises både kald og varm

Dette trenger du til 4 personer

 • 10 vårløk
 • 3 dl kyllingbuljong
 • 1 ts spisskummen
 • 175 g couscous
 • 3 dadler
 • 3 soltørkede tomater
 • 1 ss mangochutney
 • ½ ss sitronskall
 • 2 ss sitronsaft
 • 3 ss olivenolje
 • Salatblader

Slik lager du couscoussalat

 1. Skjær vårløken i tynne ringer
 2. Kok opp buljong og spisskummen
 3. Fjern gryten fra varmen før du tilsetter couscous og vårløk, og lar det stå i ca. 5 minutter. Rør av og til med en gaffel
 4. Hakk dadler og soltørket tomat grovt
 5. Bland dadler, soltørkede tomater, mangochutney, sitronskall, sitronsaft, vårløk og olivenolje med couscousen, og smak til med mer krydder om ønskelig

Server eventuelt på salatblader som vist på bildet.

Hva er couscous

Som tidligere nevnt blir couscous fremstilt fra pastadeig laget av durumhvete. I noen land blir de også laget av hirse, jams eller mais.

Tradisjonelt ble couscous laget av en større gruppe Nord-afrikanske kvinner som møttes og lagde store partier over flere dager.

Semuljen – som man lager pastadeigen av – ble lagt i vann, før kvinnene rullet det med hendene før de formet det til små perler. Når de var ferdige drysset de mel over for å hindre at perlene klistret seg sammen. Deretter ble de silt for at de perlene som ble for små skulle falle ned og deretter rullet på nytt. Slik fortsatte de i flere dager. De ble senere lagt for å tørke under solen, og kunne deretter brukes i matlagningen i flere måneder.

Den couscousen vi får her i Norge blir laget i mekaniske prosesser. Takk for det. Ellers ville det nok ikke vært mye couscous å finne i de norske kjøkkener, dersom vi måtte gjennom hele denne prosessen.

Instant couscous

I tillegg er den couscousen vi kjøper i dag ofte dampet på forhånd. Vi kan derfor – som i oppskriften over – legge dem i kokende vann eller helle kokende vann over, og la dem trekke i 5 minutter.

Enklere får vi det nesten ikke!

Prøv deg også på en annen salat som ligner, nemlig bulgursalat.

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Couscoussalat
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time