Bulgur kan, som du kanskje vet, brukes til mye. Den kan brukes som erstatning for ris, poteter og pasta, eller som stivelse i kjøttboller, i brød, gryteretter, supper, desserter, bakverk, og i salater – og det er nettopp akkurat bulgursalat vi skal konsentrere oss om nå.

Det er veldig mange muligheter i nettopp en slik salat. Du kan bruke stort sett det du måtte ønske i den –  den eneste betingelsen er at det skal være bulgur i den.  Ellers så blir det jo en salat, ikke bulgursalat. Resten er opp til deg.

Bulgursalat

Sunn bulgursalat

Det er nesten umulig å ikke lage en sunn bulgursalat, for bulgur er sunt – spesielt hvis du velger den grove. Men selvfølgelig kan du ha usunne ting i den – som f.eks. bacon, som gir en utrolig god smak. Denne versjonen av bulgursalat er fortsatt veldig sunn.

Ingredienser for tilbehør til 4 personer:

 • 4 dl grønnsaksbuljong
 • 2 dl bulgur
 • 2 tomater
 • 1 fennikel
 • 8 tørkede aprikoser
 • 2 vårløk
 • 4 ss sitronsaft
 • 2 ss olivenolje
 • Salt og pepper

Slik lager du bulgursalat

 1. Kok opp buljong i en gryte før du tilsetter bulguren
 2. Sett gryten av varmen og la bulguren trekke i buljongen i 25-30 minutter. Hell av eventuell vann som ligger igjen.
 3. La bulguren avkjøle seg helt – bruk en gaffel for å snu bulguren underveis
 4. Del tomater, fennikel, aprikoser og vårløk i små biter
 5. Bland grønnsakene med den avkjølte bulguren
 6. Ha sitronsaft og olivenolje i salaten og bland godt sammen
 7. Smak til med salt og pepper.

Velbekomme!

Hva er bulgur?

Så, hva er egentlig bulgur? Bulgur er kokte, avskallete, knekte og tørkede hvetekornkjerner – som regel durumhvete. Bulgur stammer fra Midtøsten og har vært en viktig del av det midtøstlige kjøkken i flere tusen år.

Bulgur har en nøtteaktig smak som smaker utrolig godt blandet med f.eks. mango, aprikos, kjerner, tomat, mynte, sitron, olje og/eller persille. Disse råvarene passer utrolig godt med bulgur. Piff opp retten med chilli og hvitløk.

Bulgur er utrolig næringsrik, men store deler av næringen er karbohydrater. Bulgur er derfor ikke velegnet for folk som ønsker å redusere inntaket av karbohydrater.

Enklere å tilberede enn ris

Bulgur er et godt alternativ til ris, og er til og med enklere å tilberede. Det eneste du trenger å gjøre er å helle kokende vann over bulguren – så mye at det dekker ca. 1 cm over bulguren (bulguren suger vannet) – og la det trekke i en halvtime. Enklere tilbereding finner du nesten ikke. Mens du venter på at bulguren skal bli ferdig kan du gjøre andre ting uten å trenge å bekymre deg for at bulguren blir brent.

Hva spiser man til bulgur?

Tilberedt på denne måten kan bulguren brukes til alt hva du normalt ville servert ris til. Rester av bulgur kan brukes i brød, wok- eller gryteretter. Tilberedt bulgur skal oppbevares i kjøleskap, og kan holde seg i opp til 4 dager. Tilberedt bulgur kan også fryses til senere bruk.

Bulgursalat, som den overfor, kan spises som en selvstendig rett, eller som tilbehør til stekte retter som kjøttboller, fisk, kotelleter osv.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Bulgursalat
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time