Gulrotsalat er en rett – eller et tilbehør – jeg har kjent stort sett hele mitt liv, nesten. Det er enkelt, det er sunt, det er billig, og det er velsmakende. Gulrotsalat kan stort sett serveres til alle stekte retter og også de fleste kokte.
Det er unødvendig å bruke en oppskrift, du kan lage den helt etter dine egne smakspreferanser, for salaten består kun av tre ingredienser pluss en dressing. Allikevel kan den piffe et hvilket som helst måltid opp – både smaksmessig og synsmessig. Det siste pga. den flotte fargen som gulrøttene har.
Gulrotsalat – oppskrift
Gulrotsalat kalles også råkostsalat. Og alt er jo også rått.
1 salat
10M
Middag
Ingredienser
- Gulrøtter – minst dobbelt så mange som epler eller flere – avhengig av størrelsen på både det ene og det andre
- Epler
- Rosiner
- Sitronsaft
- Sukker
Slik lager du gulrotsalat
- Skrell gulrøttene og riv dem og epler på den grove siden av rivjernet.
- Ha en håndfull rosiner i og bland rundt.
- Smak sitronsaft til med sukker så det får en syrlig smak og hell det ut over råkost-/gulrotsalaten.
Så lett var det!½
Gulrotsalat med appelsin
Vil du spare på sukkeret, så kan du istedenfor sitronsaft blandet med sukker presse appelsinsaft eller helle litt ananassaft ut over din gulrotsalat. Det smaker like godt og så er det enda enklere.
Marrokansk gulrotsalat
Gulrotsalat har jeg kjent til lenge som nevnt tidligere, men marrokansk gulrotsalat har jeg først blitt kjent med i senere tid. Hvorfor den heter det, gjetter jeg er på grunn av kikertene og de mange krydderurtene som er i.
Ingredienser til 2-4 personer
- 1 boks kikerter
- 6-8 gulrøtter - gjerne i ulike farger
- Litt kokosolje til steking
- 1 ts malt koriander
- 1 ts malt spisskummen
- 2 ss sesamfrø
- Kjernene fra ½ granateple
- 1 dl hakkede ferske krydderurter: persille, koriander, mynteblader, oregano
- Salt og pepper
Marrokansk gulrotsalat dressing
- 3 ss olivenolje
- 8 ss limesaft
- 1-2 ts honning
- 1 ts malt gurkemeie
- 1 ts chiliflak
- Salt og pepper
Fremgangsmåte
- Bland alle ingrediensene til dressingen sammen og smak den til.
- La kikertene dryppe av i en sikt.
- Skrell gulrøttene og skjær dem i tynne skiver - evt. med en tynnskreller eller liknende - og ha det i dressingen.
- Ha oljen i en stekepanne ved medium varme og stek kikertene til de er sprøe og gyldne - det tar ca. 5 minutter.
- Tilsett koriander, spiskummen og sesamfrø samt litt salt og pepper, og bland godt rundt. La alt riste i ytterligere 4-5 minutter.
- Smak til.
- Bland kikerter og krydder i skålen med gulrøtter og dressing.
- Bland de ferske, hakkede urter i og dryss med granateplekjerner.
Den marrokanske versjonen smaker godt, men det er noe med å tilberede den gamle, gode gulrotsalaten eller råkostsalaten. Den marrokanske kan serveres i seg seg til middag eller lunsj med noe godt brød til, f.eks pannebrød eller rugbrød med litt smør. Mens den alminnelige kan serveres til de fleste middagsretter.
Velbekomme!