Epler

Epler vokser på epletrær, et løvfellende tre i rosefamilien. Epler er kjernefrukten som faktisk er den mest dyrkede fruktsorten i tempererte strøk. Epler kan være røde, gule eller grønne. De blir ofte spist rå, men inngår også ofte i matlagning, i søte retter, men også i salater og i drikker.

Ordet eple kommer fra det urindoeuropeisk ordet *ab(e)l som betyr noe som saftig eller fuktig. Ordet eple har også blitt brukt til å beskrive mange andre frukt og grønnsaker. Jordeple er et annet navn for potet, og appelsin betyr «kinesisk eple». Ordet finnes også i navnet til mange andre frukter for eksempel granateple.

Eplet er ikke bare en sunn matvare, men har også vært et viktig symbol i flere kulturer, som jeg vil komme tilbake til senere. Man vet ikke når eplet kom til Europa, det er mulig at det kom langs handelsveiene, sannsynligvis opprinnelig fra Asia, allerede i tidlige tider ble frukten betraktet som et legemiddel som kunne forlenge livet.

Oppskrifter med epler

Eplekake – ja, det finnes utrolig mange versjoner av eplekake, og selv her på godtnoe har vi flere versjoner. Denne gode gamle tradisjonelle eplekaken du får her er en som ikke skal stekes, men epler blir kokt til eplemos og servert med makroner, fløte og syltetøy

Eplegrøt – er en herlig og frisk liten rett. Det er en enkel rett som ikke krever mange ingredienser for et herlig resultat på under en halv time. Alt du trenger er epler, vaniljestang, litt sukker og litt vann.

Eplecrumble – en herlig og klassisk crumble som blir laget med havregryn, kardemomme og en masse herlige og gjerne syrlige epler.

Eplepai – en hjemmelaget eplepai med epler fra hagen er noe helt unikt. Med denne oppskriften kan jeg nesten garantere deg at alle vil spørre om oppskriften. Det tar litt tid å lage den, men kan godt fryses uten at den mister noe av den herlige smaken, så lag heller en stor porsjon og frys noe av den.

Eplemuffins – er den perfekt kos for meg en søndagskveld. Eplemuffins tar bare 30 minutter å slenge sammen og steke og serveres med deilig vanilje råkrem.

Hvitkålsalat med epler – dersom du ønsker et friskt tilskudd til middagen enten til fest eller hverdag passer hvitkålsalat perfekt! Hvitkålsalat med epler er raskt, sunt og billig – den kan også tilsettes alt som måtte ønskes for et mer mettende måltid, som f.eks. chorizopølse.

Smuldrepai med epler – er et forfriskende tilskudd til hverdagen. Bruk epler fra hagen eller kjøp noen gode på butikken og gjør noen andre og deg selv glad ved å servere denne herligheten.

Eplets betydning

Mange forbinder nå order eplet med en av verdens største fabrikanter av datamaskiner, nemlig Apple som produserere Mac, Ipad og iPhones.

Big Apple referer til byen New York. Isaac Newton skulle, etter ryktene, ha brukt et fallende eple til å utforme loven om tyngdekraften.

Eplet har i tillegg også mystiske og religiøse egenskaper.

I BIbelen er eplet selve symbolet for syndefallet etter at Adam og Eva spiste fra kunnskapens tre, men også inngangen til menneskets evne til å tenke og dømme.

I norrøn mytologi voktet Idunn et antall epler som gudene spiste av for å holde seg unge. Epler går også igjen som legende eller drepende frukter blant annet i C.S. Lewis’ roman Drømmen om Narnia og eventyret om Snøhvit.

Print Friendly, PDF & Email