Den enkleste måe å bake en kake til mange er med en langpannekake. Da får du enkelt en kake til hele storfamilien, og litt til. Ja, i hvertfall hos meg da, vi er nemlig en stor familie med 20 stykker når vi samler alle mann. Da trenger vi helt klart en langpannekake
Så, skal dere være mange er langpannekaker gode. Det fine med langpannekaker er at det ikke er noen regler sett bort fra at kaken selvfølgelig må stekes i en langpanne. Den kan være både en sjokoladekake, en banankake, en gulrotkake, en kokoskake, en rabarbrakake – ja, hva som helst.
Lagpannekake med epler
Derfor kan det også være en eplekake og det er akkurat det du får oppskrift på her, en lagpannekake med epler.
Dette trenger du til en langpanne
- 4 egg
- 8 dl sukker + evt. litt ekstra til å drykke over kaken (valgfritt)
- 250g margarin
- 8 dl mel
- 5 ts bakepulver
- 3 dl melk
- 4 store epler – ca. 500-600g. Velg gjerne syrlige epler siden kaken er søt
Sånn lager du kaken
- Visp egg og sukker hvitt
- Smelt smør og bland det med egg og sukker
- Bland mel og bakepulver før du sikter det og i deigen.
- Hell så også melken i, og bland alt godt sammen til en tyktflytende røre
- Skrell eplene og del dem i skiver, avhengig av ønsket tykkelse. Jeg liker tykke skiver i min, og deler dem derfor i ca. 8 båter, men det kommer jo også ann på størrelsen på eplene.
- Bland epleskivene i deigen, og hell alt over i en smurt langpanne.
- Strø eventuelt litt sukker over kaken
- Stek kaken i en forhåndsvarmet ovn på 175°C i ca. 30-40 minutter, til den er gjennomstekt. Prøv å stikke i den med en stekepinne eller lignende inntil det ikke sitter det på pinnen når du tar den ut igjen. Normalt er kaken ferdig når sukkeret på toppen er gyldenbrunt.
- La kaken avkjøles før du deler den opp
Kan kan serveres varm med en kule vaniljeis eller avkjølt med vaniljesaus eller yoghurt til.
Tips: Synes du at kaken blir for mørr uten å være gjennomstekt, kan du dekke den til med litt aluminiumsfolje.
Størrelsen på langpannen
Jeg bruker en langpanne som er ca. 25 x 35 cm. Dette gir en kake med litt ekstra høyde, men det burde være nok røre til å dekke en vanlig langpanne, som vanligvis er litt større enn dette.
Jeg skjærer kaken i 20 biter. Med en vanlig langpanne vil du kunne dele den i ca. 24 biter med litt mindre høyde.