Smuldrepai– er en av mine favoritter når jeg skal lage kake. Den er lett å ha med å gjøre og du kan variere du fyllet i det uendelige – frisk frukt, kokt frukt osv. Smuldrepai kan også varieres i smaken med mandler, nøtter og mye mer. Denne oppskriften som du får her på smuldrepai er enkel, og denne gangen har jeg brukt epler.

Smuldrepai krever ikke at du har masse bakeerfaring, den røres raskt sammen. For å lage smuldrepai krever det få ingredienser, den får en deilig konsistens og den smaker kjempegodt! Den eneste ulempen ved smuldrepai er at den kan være litt vanskelig å skjære fint ut i stykker, fordi den lett går i stykker.

Det gode eple

Når du lager smuldrepai med eple er det ikke helt likegyldig hvilke epler du bruker- slik som det heller ikke er likegyldig dersom du skal lage eplekake. I teorien kan du bruke alle slags epler, men i praksis gjør valget av epler noe ved smak, konsistens og utseende.

For utseendets skyld – selv om smaken er det viktigste – velger jeg alltid et eple med rødt skall ellers får kaken et blekt og ikke spesielt innbydende look. Den røde fargen fra skallet gjør den store estetiske forskjellen til smuldrepai.

I tillegg skal skallet være sprødt, slik at du ikke sitter og tygger og tygger på et seigt skall som man til slutt må spytte ut og legge på kanten av tallerkenen eller – den mere høflig- svelger hel.

For smakens skyld skal det være et fint, saftig eple med god smak. Videre skal konsistensen være i orden, den skal være litt kokt, men forsatt gi tyggemotstand.

6 personer

50 minutter

Kos

Ingredienser

 • 200 g hvetemel
 • 85 g sukker
 • 125 g smør
 • 800 – 900 g epler
 • Litt mere smør til å smøre formen med
 • Kanel og sukker av 85 g sukker og 1 ts finmalt kanel.

Kan serveres lun, med krem, kesam med vanilje og evt. noen friske bær, f.eks rips.

Slik lager du smuldrepai

  1. Bland sukker og mel og smuldr smørret inn i dette – det skal ha en konsistens som revet ost. Bruk evt. håndmikser.
  2. Formvarm ovnen på 200° C.
  3. Skyll eplene grundig, skjær dem i kvarter og fjern kjernehuset.
  4. Skjær eplebåtene ut i tre båter hver.
  5. Legg elpebåtene i et smurt, ovnfast fat – jeg bruker en rund kakeform.
  6. Dryss kanel og sukker over eplene
  7. Dryss det deretter over smuldredeigen.
  8. Sett kaken i ovnen i ca. 40 minutter til den er gjennomstekt.
  9. Dryss eventuellt med melis på toppen om du ønsker.
  10. Server med pisket krem, vaniljekesam eller liknende.
Print Friendly, PDF & Email