Sachertorte er en fantastisk god og mektig sjokoladekake med aprikosmarmelade og sjokoladeglasur.
Kaken ble for første gang laget av Franz Sacher i 1832 som en kake til fyrsten og statsmannen Klemens von Metternich i Østerrike. Sachertorte er nå en av de mest berømte kulinariske spesialiteter i Wien.
Kaken består av to lag ikke for søt sjokoladebunn med et tynt lag aprikosmarmelade mellom og mørk sjokoladeglasur oppå og på sidene.
Sachertorte – oppskrift
Sachertorte er en kake med flere lag, og tar derfor litt tid med en del forskjellige ingredienser. For en såpass herlig, mektig og luksuriøs kake kreves det litt, men så blir det hvertfall en vellfortjent kake til slutt da!
Du kan selvfølgelig kjøpe en aprikosmarmelade, men for en skikkelig smakfull kake så lager vi denne også selv.
Ingredienser til aprikosmarmelade til sachertorte
- 200 g tørket aprikos
- 3 ss sukker
- Juice og skall fra 1 økologisk appelsin
- Saft fra 1 sitron
- 2½ gelatinplater
Slik lager du aprikosmarmelade
- Finhakk tørket aprikos før du legger dem i en bolle med litt kokende vann som akkurat dekker dem. Legg dem i kjøleskapet i et par timer slik at de oppløses.
- Legg aprikosblandingen i en gryte med vannet, sukker og appelsinjuice.
- Kok opp blandingen og la simre i 45-50 minutter inntil den er kokt inn til en tykk konistens.
- Myk opp gelatinplatene i kaldt vann.
- Blend opp aprikosmassen og tilsett gelatinplatene.
- Smak til med appelsinskall og sitronsaft.
- Sett aprikosmarmeladen i kjøleskapet til det har fått en fast konsistens.
Så kan vi gå i gang med selve kaken.
Ingredienser til røren
- 1 vaniljestang
- 160 g smør
- 160 g rørsukker
- 6 egg
- 180 g mørk sjokolade – 70 %
- 120 g hvetemel
- 1 ss kakaopulver
Slik lager du sachertorte røren
- Forvarm ovnen på 170° C.
- Bland kornene fra vaniljestangen, smør og halvparten av rørsukkeret hvitt. Del eggene i hvitter og plommer, før du tilsetter plommene litt etter litt, mens du konstant pisker. Pisk til du har en sammenhengende masse.
- Smelt sjokoladen i vannbad før du også tilsetter den i resten av massen, og rør alt godt sammen.
- Pisk eggehvittene stive, mens du tilsetter resten av rørsukkeret litt etter litt.
- Bland eggehvittene forsiktig inn i deigen
- Sikt mel og kakao sammen, før du tilsetter det i røren ved at vende det forsigtigt i.
- Smør en rund kakeform med smør, og strø den deretter med mel. Hell røren i og flat den ut. Stek kaken i 50 minutter i ovnen og sett den til å kjøle seg ned.
- Ta kaken forsiktig ut av formen og snu den.
- Del kaken i to like store deler slik at du får to kakebunner. Sett den ene kakebunnen på en rist med en stekeplate under. Smør et lag med aprikosmarmelade på bunnen og legg det andre laget over. Fordel resten av marmeladen på det øverste laget.
Og så til slutt lager vi glasuren.
Ingredienser til glasuren
- 1½ dl melk
- 80 g sukker
- 100 g smør
- 2 ss kakaopulver
- 150 g mørk sjokolade
Slik lager du glasuren til sachertorte
- Varm opp melk, sukker, smør og kakao i en gryte.
- Finhakk sjokoladen.
- Ta gryten av varmen før du heller sjokoladen i og pisker godt gjennom til sjokoladen har smeltet og glasuren har en fin konsistens.
- Hell glasuren over kaken og glatt den utover slik at alle sidene og toppen av kaken er dekket.
Sachertorte er en tørr kake, og den serveres derfor gjerne med krem til.
Tidsforbruket som er angitt her er uten avkjøling og passive perioder, så det tar litt lengre tid
Velbekomme
Forberedelsestid: 1½ time
Tilberedningstid: 1 time