Appelsin

Retter med appelsin er noen av de beste jeg får. På denne siden har jeg en rekke oppskrifter med nettopp appelsinen. Men først har jeg lyst til å se litt nærmere på selve appelsinen.

Hvor kommer appelsinen fra?

Appelsin kommer fra Burma og Sør-Kina. Appelsin er tidligst skrevet om i kinesiske skrifter fra 314 f.kr., men man antar at appelsinen oppstod minst 2500 f.kr. Appelsinen spredte seg etter hvert til India der den ble funnet av europeerne. Den ble fraktet til Europa i løpet av 1500-tallet. Den dag i dag produseres det fortsatt mye appelsiner i Asia, men det er faktisk Brasil som er den største produsenten av appelsiner i verden med hele 24 % av produksjonen i 2014.

Hva betyr appelsin?

Ordet appelsin betyr faktisk kinesiske epler, og er et Nederlandsk begrep basert på ordene “Appel” som betyr eple, og “siner”, det nederlandkse ordet for Kina, derav appelsiner. Nederland hadde mange kolonier og handelsruter i Asia under kolonitiden.

Appelsiner vokser på appelsintreet. Appelsintreet blir vanligvis 10-12 meter høyt, og er et tornet tre med hvite blomster. Appelsintreet dyrkes primært i tropiske og subtropiske deler av verden.

Oppskrifter med appelsiner

Her har vi samlet oppskrifter som bruker appelsiner.

Appelsinkake – Det er ikke så mange som har hørt om appelsinkaken, men den kan sees som fetteren til sitronkaken, men den er skikkelig god. Det er noe ved denne kaken som kombinerer søtt og surt i en fantastisk harmoni.

Print Friendly, PDF & Email