Gløgg er noe av det enkleste i verden å lage. Man kjøper vin, ekstrakt og en pose mandel-rosin-mix, heller det i en gryte og varmer hele blandingen opp til like under kokepunktet … Enkelt og raskt! Hmmm – men du kan også lage det fra bunnen, og få en litt mer ekslusiv smaksopplevelse.

Selvfølgelig går jeg ikke så langt som å brygge egen vin – med mindre du hadde vært gjort på forhånd og oppbevart på et egnet lager. Du kan også kjøpe mandelbiter om du ikke gidder å vaske mandlene og dele dem selv. Når jeg sier å lage den fra bunnen mener jeg gløgg-ekstrakten – helt uten fruktsaft fra konsentrat, sitronsyre, kaliumsorbat og natriumbenzoat …

Gløgg

Gløgg med hjemmelaget gløgg-ekstrakt

Gløgg-ekstrakt er det som gir hele forskjellen. Den må jo da selvfølgelig bestå av gode ingrendienser, en vennlig hånd og tid. Det er en god ide å lage den dagen før, slik at den får god tid til å trekke. Hvis du ikke har som mye tid, så holder det med minst 4 timers trekning.

Ingredienser til ekstrakt for 6 glass

  • 2½ dl vann
  • 1 ts revet sitronskall
  • 1 ts revet appelsinskall
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss appelsinsaft
  • 2 hele nelliker
  • 1 hel kanelstang
  • 1 stjerneanis
  • 2 kardemommefrø
  • 1 ts sukker

Slik lager du hjemmelaget gløgg-ekstrakt

  1. Legg alle ingrediensene i en gryte som du koker opp. La blandingen simre under lokk i ca. 1 time. Rør i blandingen innimellom
  2. Hell blandingen over i en bolle, og la den trekke i minst 4 timer, men gjerne til neste dag.
  3. Sil ekstrakten

Ingredienser til gløgg:

  • 100 g rosiner
  • 1 dl akevitt
  • 70 g mandler
  • Gløgg-ekstrakt
  • 75 cl kraftig rødvin
  • 1 dl portvin
  • 65 g rørsukker

Slik lager du gløgg

  1. Legg rosiner i bløt i akevitten – de kan gjerne trekke ½-1 døgn, men det er ikke nødvendig
  2. Vask og hakk mandlene
  3. Bland ekstrakten, rødvin, portvin, sukker, rosin-blandingen og mandler sammen i en gryte som du varmer opp til like under kokepunktet – ikke la den koke
  4. Smak eventuelt til med mer sukker

Hvit gløgg

Dersom du ikke er så glad i rødvin kan du gjerne bruke hvitvin i stedet. Bruker du hvitvin, bør du bruke en hvit portvin eller en hvit rom. Bytt eventuelt også de mørke rosinene med gule/brune.

Alkoholfri gløgg

Skal gløggen være alkoholfri så bruker du husholdningssaft eller solbærsaft. Legg rosinene i bløt i saften. Ikke tilsett noe av alkoholen, men selvfølgelig gløgg-ekstrakten.

En juledrikk

Gløgg har en opprinnelse som ligger langt tilbake i tid, og var ikke alltid kun forbeholdt julen. Gløgg ble ikke en spesiell juledrikk før på slutten av 1900-tallet.

Opprinnelig er gløgg en varm,krydret og søtlig vin. Så våre “uvaner” med å lage den alkoholfri har faktisk ikke noe med den tradisjonelle gløggen å gjøre. Dog har også gløggen nå til dags et noe høyere alkoholinnhold enn den opprinnelige varianten hadde. Den opprinnelige gløggen var nok egentlig en mellomting mellom vår alkoholfrie gløgg og julegløggen.

Se her for mer inspirasjon til julen!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Gløgg
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time