Kurabiye – det er alltid gøy å prøve nye oppskrifter og spesielt oppskrifter fra eksotiske land med en helt annen matkultur enn norsk.

Det gjelder også når det kommer til bakverk. Og da er kurabiye et utmerket eksempel. Men hva er nå kurabiye? Kurabiye

Hva er kurabiye?

Ja, du har vel gjettet deg til at det hvertfall er et bakverk? Det er faktisk en tyrkisk te-kake. Vi har ikke noe som helt kan sammenlignes med det her i Norge- Det er mest av alt en meget vellykket kombinasjon av en muffin, en scone og en kjeks. Når den er helt fersk fra ovnen er den sprø utenpå og myk inni.

Kurabiye tarifleri … eller som vi sier det på norsk – oppskrift

I Tyrkia vil du ikke bare finne en oppskrift på kurabiye, men mange forskjellige. Den jeg lager her inneholder appelsiner, men det finnes også oppskrifter på helt enkle noen, med sjokolade, med nøtter, med frukt, ja med alle slags herligheter.

Ingredienser til 16-18 stk

  • 115 g smør
  • 115 g sukker
  • ½ ts vanilje
  • 2 egg
  • 1 appelsin
  • 2¾ dl rømme
  • 25 g matolje
  • 310 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts natron
  • litt sukker som pynt

Slik lager du kurabiye

  1. Sett alle ingrediensene ut på benken en stund før du baker til de når romtemperatur
  2. Pisk smør, sukker og vanilje sammen. Blandingen skal være lett og luftig.
  3. Pisk eggene sammen i en separat bolle.
  4. Tilsett ¾ av eggene inn i blandingen
  5. Tilsett juice og revet skall fra appelsinen sammen med rømme og olje
  6. Pisk godt sammen
  7. Sett deigen tildekket i kjøleskapet i minst 2 timer
  8.  Form deigen til like store kuler – de skal være litt større enn en valnøtt – bruk evt. en skje
  9. Sett kulene på et stekebrett med litt avstand fra hverandre ettersom de hever under stekingen
  10. Sett brettene til etterheving tildekket i kjøleskapet i minst 30 min.
  11. Forvarm ovnen til 175° C
  12. Bruk resten av eggemassen til å pensle kakene før du strør over med litt sukker
  13. Stek kakene i 13-14 minutter til de er gyldne og sukkeret har smeltet. Pass på så de ikke steker for lenge, da blir de tørre.

Tips: Rull kakene på kvelden og la de stå i kjøleskapet over natten.

Her finner du inspirasjon til andre kaker.

Summary
recipe image
Recipe Name
Kurabiye
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time