Crepes er fransk for pannekake.  Det kalles egentlig crepes Suzette, der Suzette er et jentenavn. Så crepes Suzettes er altså Suzettes pannekaker. Opprinnelig er det pannekaker som er smakt til med mandarin og skall fra mandarinen og med mer likør. Regelen sier at de egentlig blir flambert som ifølge historien kom av et uhell. 

Suzette var en tysk skuespillerinne, eller rettere sagt en prinsesse som var forelsket i kong Louis XV og derfor fikk laget hun retten til han. Eller kanskje var hun en av prins Edward VII´s elskerinner, nei vent, hun var datter av en venn av prins Edward…

Det er mange historier ute å vandrer og ifølge den sistnevnte skulle Crepes Suzette være oppfunnet på en Café de Paris i Monte Carlo, der hjelpetjeneren satt fyr på likørsausen ved et uhell. Hva hjelpetjeneren het? Han het Henri Charpentier og ble senere en verdensberømt kokk. 

 

Crepes Suzette – oppskrift

I dag er det nok de færreste som bruker mandarin til eller i crepes. Appelsin og Grand Mariner laget til en saus er nok mere vanlig. 

12 crepes

40M

Kos

Ingredienser

  • 125 gram hvetemel
  • 2 ss sukker
  • 2½ dl melk
  • 3 egg
  • 1 dl øl – f.eks vanlig pilsner 
  • Litt vaniljeekstrakt eller kornene fra en vaniljestang
  • Smør til steking

Tilbehør

Ingredienser til saus og flambering

  • 2 appelsiner – økologiske, da skallet også skal brukes
  • 1 sitron
  • 5 cl Grand Marnier
  • 2 ss sukker
  • 1 ss smør
  • 1 god skvett konjakk til flambering

Slik lager du Crepes Suzette

  1. Bland mel og sukker sammen, og pisk melken i. Pisk til du har en klumpfri, tyktflytende deig. 
  2. Bland egg og øk i, og tilsett vaniljeekstrakt etter smak eller kornene fra vaniljestangen. La gjerne deigen hvile en halv times tid eller mere. 
  3. Smelt ca. 15 gram smør, held det i en liten skål og stek tynne pannekaker av deigen ved å helle litt smeltet smør på, før du har en passende porsjon deig i pannen (gjerne en pannekakepanne). Når du smelter smøret først, unngår du en del stekeos og sparer tid. 
  4. Sett pannekakene til side når de er stekt på begge sider, mens du tilbereder appelsinsausen. 
  5. Bland revet appelsinskall fra en appelsin og saften fra begge to sammen med saften fra sitron og Grand Marnier. 
  6. Smelt sukkeret til en lys karamell i en dyp stekepanne eller kjele ved moderat varme. 
  7. Tilsett smør og la det bruse av. 
  8. Hell appelsinblandingen i og la det kokes opp. 
  9. Vend pannekakene i sausen, en av gangen, og brett dem sammen. Gjerne til en trekant - og saml dem i pannen. 
  10. Hell konjakk over, set på varmen slik at dine crepes flamberes. 
  11. Server med en gang etter steking med is og ristede mandler. 

Det kommer ca. 12 crepes fra denne porsjonen. Flamber så mange av dem som du vil og resten kan du spare til en annen gang. Flamberte crepes skal nemlig serveres med det samme. 

Men du kan også fryse resten av dine crepes dersom du ikke fikk spist dem opp. Du kan varme dem opp og spises senere med is eller du kan lage en ny porsjon appelsinsaus og flambere dem når de er tint opp. Du kan også ha dem med i matpakken!

Crepes Suzette er en elegant dessert i pannekakefamilien. Vi elsker pannekaker og lager alt fra sunne pannekaker til amerikanske pannekaker

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Summary
recipe image
Recipe Name
Crepes
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time