Her får du oppskriften på sunne pannekaker. Men det blir egentlig litt feil å kalle disse “sunne”, ettersom det ikke er noen pannekaker som er usunne. For meg betyr “usunt” for skadelig, og det finnes ikke pannekaker som er skadelige. Selvfølgelig gjelder dette om du spiser med måte, for det kan jo bli en del kalorier, som jo kan bidra til en eventuel helseskade med uheldige virkninger på vekt, organer og en generel helse.

Men ja, da finnes det vel heller ikke sunne pannekaer? Matpannekaker kanskje? Men matpannekaker er vel ikke egentlig ordentlige pannekaker?

sunne pannekaker

Sunne pannekaker – oppskrift

Disse pannekakene inneholder lite sukker, og ikke mye fett heller. Det er dog litt sesamolje og sesamfrø i – men det er da bare sunt!

Ingredienser til 8-10 pannekaker

 • 1 ss sukker
 • 125 g mel
 • 3 dl melk
 • 2 egg
 • 2 ss sesamolje
 • 2 ss sesamfrø

Slik lager du sunne pannekaker

 1. Rør sukker og mel sammen i en bolle
 2. Tilsett melken litt om gangen
 3. Tilsett egg et om gangen mens du rører dem godt inn.
 4. Rør til slutt inn oljen
 5. La røren stå tildekket i ca. 30 minutter
 6. Stek sesamfrøene på en tørr panne til de begynner å lukte før du tilsetter dem i røren like før du begynner å steke dem
 7. Bruk en non-stick stekepanne slik at du ikke trenger å steke med smør
 8. Tilsett ca. ½ dl av røren i stekepannen – avhenger av størrelsen på pannen. Pass på å ikke lage dem for tykke. Snurr pannen rundt slik at røren fordeler seg ut
 9. Snu pannekaken når den har begynt å bli brun, og brun den på begge sider.
 10. Hold pannekakene varme ved å legge dem tildekket på en tallerken med aluminiumsfolje

Server pannekakene med kesam, syltetøy og litt mørk sjokolade. På bildet har jeg servert den med hjemmelaget is.

Lag gjerne hjemmelaget syltetøy ved å legge 400 g bær – ferske eller tinte – i en skål sammen med 3 ss sukker. La det gjerne stå og trekke mens du lager pannekakene. Mos blandingen sammen til et syltetøy, og smak til med mer sukker

Tips: Pannekaker smaker også godt kalde, men da vil ikke isen smelte over slik som den vil over en varm pannekake og gi en slags saus som pannekaken ligger i.

Sunne pannekaker til allergikere

Er du allergisk mot melk eller gluten, eller har diabetes kan man helt klart snakke om sunne og usunne pannekaker. Da vil jo melk, mel eller sukker faktisk være skadelig for helsen eller velværen.

Er du allergisk mot melk eller laktose kan du erstatte melk med enten vann, 2 dl vann og 1 dl øl, eller kokosmelk. Smaken vil selvfølgelig forandres, men absolutt ikke bli dårligere. Du skal selvfølgelig erstatte kesam med laktose- eller melkefritt tilbehør.

Er du allergisk mot gluten så kan du lage pannekakene med havregryn istedet for mel.

Dersom du er diabetiker kan du bruke kokossuller istedet for vanlig sukker i både pannekakene og syltetøyet.

Vi har flere andre pannekakevarianter. Dersom du vil ah en annen variant på sunnere pannekaker, har jeg lagt ut en oppskrift på bananpannekaker. Du kan også lage disse klassiske pannekakene, eller amerikanske pannekaker.

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Sunne pannekaker
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time