Banankake, eller bananbrød som det også ofte blir kalt, kanskje nettopp fordi den ofte blir laget i en brødform? Banankake smaker godt med glasur på – noe som også henviser til tanken på en kake. Den smaker også herlig med honning på.
Kaken blir som sagt laget i en brødform, akkurat som mange andre kaker, som sandkake, marmorkake osv. Denne kaken er enkel å blande sammen – men så må den stekes i en time da, men det klarer jo ovnen mens du gjør andre ting. Den lange steketiden gir også en herlig duft i hele huset slik at man virkelig kan få skikkelig appetitt.
Jeg lagde ofte banankake tidligere – spesielt da barna var små. Den er nemlig billig å lage, og som regel har man alle ingrediensene i huset – hvis man da er en av dem som ofte ender opp med brune bananer.
Banankake – Oppskrift
For bananer trenger man til denne kaken – ellers blir det jo bare en kjedelig kake, eller brød faktisk. Det går ikke. Så frem med de brune bananene du nettopp vurderte å kaste. Du trenger en liten form til denne kaken, ca 1-1½ liter. Har du kun en større form bør du heller doble oppskriften.
Ingredienser til 1 liten banankake
- 35 g smør eller margarin
- 2 bananer
- 1 egg
- 90 g sukker
- ½ vaniljestang
- 175 g mel
- 1 ts bakepulver
- 1 ts salt
Slik lager du banankake
- Sett ovnen til 175° C
- Smelt smøret i en gryte
- Mos bananene
- Bland smøret og bananene sammen
- Pisk egg, sukker og vaniljekornene sammen
- Sikt mel, bakepulver og salt i eggeblandingen og bland godt
- Vend bananblandingen inn i deigen
- Hell deigen over i en smurt from
- Stek banankaken i ca. 60 minutter til den er gjennomstekt.
Server banankaken som den er, eller lag en melis- eller sjokoladeglasur som du legger på. Den kan gjerne også serveres med honning eller smør og litt bær ved siden av.
Ikke kast mat
Jo mer modne bananene er, jo saftigere og søtere blir kaken. Bananene kan derfor gjerne være overmodne – med litt brune flekker. Istedet for å kaste bananene, så lag heller banankake. Du kan også lage muffins og pannekaker med bananene.
Brødet kan holde seg i 3 til 4 dager ved romtemperatur, pakket inn i en plastpose.
Dette visste du ikke om bananen
Vi tenker nok ikke så mye over det når vi kjøper bananer idag, men det har ikke alltid vært en så tilgjengelig frukt som vi har kunnet spise så mye som nå, gjennom hele året.
Bananer er dessuten botanisk sett et bær og ikke en frukt.
Det finnes 4 forskjellige sorter bananer:
- Den gule som vi i Norge kjenner best
- En grønn som gjerne brukes til matlagning
- En liten en i forhold til de andre
- En rød variant – som smaker som den gule, men er tykkere