Bananmuffins! Noen elsker dem, og andre hater dem. Jeg elsker dem, og det gjør sannelig ungene også. Oppskriften er enkel slik at barna også kan hjelpe meg med å lage dem. Det er kanskje derfor de stadig maser om å lage disse?
En annen god ting med bananmuffins – ja, bortsett fra smaken – er at det blir laget av bananer, som stadig vekk ender opp med å bli brune litt for raskt hjemme hos meg hvertfall. De beste bananene å bruke i baking er nemlig de som har begynt å bli brune. Brune bananer betyr nemlig ikke at bananen er dårlig, men at den er moden – jo brunere de er, jo mer moden.
Tips: Begynner bananene å bli overmodne, og du ikke har fått tid til å bake med dem enda, er det bare å ta av skallet og legge dem i fryseren, og så bruke dem senere til kaker, muffins, pannekaker eller smoothies. Det er mange måter å bruke bananer.
Oppskrift på bananmuffins
Her får du altså oppskriften på mine barnevennlige bananmuffins – både barnevennlige å lage og spise
Ingredienser til 30 bananmuffins
- 230 g smør
- 5 modne bananer
- 4 egg
- 400 g sukker
- 70 g havregryn
- 1½ dl kulturmelk
- 425 g hvetemel
- 3 ts vaniljesukker
- 1 ts kardemomme
- 2 ts natron
- 1 ts salt
Slik lager du muffinsene
- Smelt smør i en liten gryte. Det skal ikke brune
- Skrell og mos bananene med en gaffel
- Pisk egg og sukker hvitt og luftig
- Tilsett smøret, bananene, havregryn og kulturmelk, og bland godt sammen
- Bland mel, vaniljesukker, kardemomme, natron og salt sammen,
- Bland bollene sammen og rør til du får en myk og fin deig
- Fordel røren i muffinsformer – bruk evt papir eller silikonformer i en muffinbakeplate slik at du unngår at de velter
- Stek muffinsene i en forhåndsvarmet ovn på 180° C i ca. 15 minutter til de er gjennomstekte.
Spis bananskallet
Du tror det sikkert ikke, men kjøper du økologiske bananer – og det gjør du selvfølgelig – så er det lurt å spise bananskallet også. Bananskallet inneholder nemlig opp til tre gange rsom mange vitaminer og mineraler enn selve bananen!
Umiddelbart høres det kanskje ikke så godt ut – seigt og bittert, men det er sunt. Du trenger ikke spise den «rå», men blend dem i en smoothie. Du kan også koke en hel banan med skall, bare uten endene i 10 minutter før den trekkes i et par minutter til, og så drikke det som en te som gir deg alle de gode næringstoffene fra både skallet og frukten. Smaker veldig godt med litt kanel i.
Velbekomme!