Når andre sier eplekake så tenker jeg automatisk på denne herlige gammeldagse eplekaken – for jeg har enda ikke opplevd denne type eplekake andre steder enn i Norge, altså EKTE eplekake. Eplepai, eplecrumble, eplekake i form er alle sammen stekt. God, gammeldags, norsk eplekake blir ikke stekt.

Eplekake

Enhver norsk restaurant med respekt for seg selv serverer selvfølgelig denne tradisjonelle versjonen. Den er laget av epler som kokes inn til en grøt og så lagt lagvis i en skål – stor eller liten – med søt rasp, evt tilsatt knuste makroner og toppes med et lag krem.

Gammeldags eplekake – oppskrift

Ikke noe tull med kanel, jordbær eller andre ting på toppen. Du skal ikke tulle med en god, gammeldags, norsk eplekake! Hvorfor tulle med noe som allerede virker?

Ingredienser til 4-6 personer

 • 500 g epler – gjerne noen, lekre, saftige, velsmakende matepler
 • ½ dl van
 • 150 g sukker
 • ½ vaniljestang
 • 75 g rasp
 • 75 g makroner
 • 50 g smør
 • 2 dl kremfløte

Slik lager du eplekake

 1. Skrell epene, og skjær dem i mindre biter.
 2. Skrap ut kornene fra vaniljestangen
 3. Kok opp eplene, vaniljefrø, vaniljestang og vann. Kok til eplene er myke og begynner å koke ut – ca. 10 minutter
 4. Ta ut vaniljestangen og tilsett 100 g sukker. Bland og mos blanding før du avkjøler den. Du kan gjerne lage eplegrøten dagen før den skal spises slik at den er helt avkjølt.
 5. Bland rasp og de siste 50 g sukker og brun det i en panne med smøret. Rør hele tiden så det ikke brenner seg fast i pannen.
 6. Knus makronene
 7. Anrett eplekaken i en gjenomsiktig skål eller i porsjonsformer.
 8. Legg et lag med kald eplemos i bunnen, før du legger et lag rasp og knuste makroner. Gjenta til du har brukt opp alt. Det siste laget skal være rasp eller knuste makroner. Du velger selv hvor mange og tykke lag du ønsker.
 9. Stivpisk fløten til krem like før servering før du pynter med den.

Kok opp en god kopp kaffe og nyt den med en porsjon med denne herlige og syrlige kaken toppet med mild krem som gir kaken sin fullkommenhet.

Dersom du er på utikk etter andre desserter med eple, hva med en enkel eplegrøt eller en eplecrumble. 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Eplekake
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time