Eplecrumble er et av de enkleste bakverk som finnes. Ja, dette gjelder ikke bare eplecrumble, men alle. Så synes du generelt det er vanskelig og krevende å bake, så lag bare en crumble. Det smaker herlig og er enkelt å lage. Det eneste som kan gå galt – utover at den blir brent – er at den enten blir før tørr eller for våt.

Følger du denne oppskriften, så kan jeg nesten helt sikkert si at det skal gå bra. En crumble skal ikke være sammenhengende som en kake, men skal – som ordet betyr – smulde. Det er heller ikke en kake som kan settes på et fat, men serveres i den formen den lages i.

Eplecrumble

 

Enkel eplecrumble med havregryn – oppskrift

Crumbles kan lages med mange forskjellige typer frukt eller bær – rabarbra, stikkelsbær, blåbær osv. – men en eplecrumble lages selvfølgelig med epler. Lekre, saftige og syrlige epler som gir et herlig motspill til den søte, knasende crumble.

Ingredienser

 • 150 g smør
 • 150 g mel
 • 100 g havregryn
 • 50 g sukker
 • 1 knippe salt
 • 800 g gode, syrlige epler
 • 2 ts. kanel
 • 1 ts kardemomme
 • 1½ ss. rørsukker

Slik gjør du

 1. Forvarm ovnen til 200° C.
 2. Skjær smøret i små biter og legg det i en bolle med mel, havregryn, sukker og salt, og rør det sammen. Det skal bli litt som raspet ost.
 3. Skrell eplene, fjern og kast kjernen, og skjær dem i små biter – ikke for små, det er godt med noe å bite i.
 4. Bland epler, kanel, kardemomme og rørsukker før du fordeler det jevnt utover en paiform – ca. 25 cm i diameter. Du trenger ikke smøre den.
 5. Fordel crumbledeigen over eplene
 6. Set hele formen i ovnen i ca. 40 minutter.

Eplecrumblen smaker best når den er varm en en klatt krem, yoghurt eller is til, men den kan også spises kald.

Tips 1: Denne  crumblen er en god måte å bruke opp epler som holder på å bli gamle eller har brune flekker. Du kan bare fjerne urenheter av og bruke resten.

Tips 2: For å unngå å kaste mat så kan du bruke epleskall og kjernen til å lage saft sammen med hele epler eller til en gele som utiltalende nok kalles for kompostsaft.  Navnet kommer nok at at geleen blir laget av det som ellers ville blitt kastet

Kompostsaft

Dersom du ikke har nok fruktrester er det bare å samle dem sammen i fryseren – gjerne oppskåret i mindre biter – til du har nok, som vil si minst ½-1 kg.

Det er ganske enkelt å lage. Man må bare koke fruktrestene i vann som akkurat dekker dem til frukten blir myk. Hell så alt i en saftpose og la det dryppe av. Smak saften til med sukker – mengden avhenger av hva slags frukt som er i  – og kok 10 minutter til. Hell over på glass og lukk.

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Eplecrumble
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time