Har du selv epler i hagen så er det jo opplagt at du må bruke dem til en deilig eplepai. Den sprøe bunnen og de myke, seige, epleskivene er en fantastisk kombinasjon. Om du ikke har epler av egen høsting, så koster epler heldigvis ikke en formue, og det skal heller ikke så mange til for å lage eplepai. Så gå inderlig ikke glipp av en deilig eplepai. 

Eplepai kan lages ordentlig på mange måter. Den raskeste er selvsagt å kjøpe en ferdig paibunn som bare skal fordeles i formen, fylles og stekes. Men det tar ikke mye lengre tid enn 5-10 minutter å røre en deig selv. Den skal jo hvile en stund, men det er det som vanlig verdt. 

Eplepai med marsipan – oppskrift

Å lage eplepai fra bunnen gir ut over smaken også en tilfredstillelse. Særlig hvis du blir spurt om oppskriften – og det gjør du garantert med denne eplepai. 

1 pai

1T35M

Kos

Ingredienser

  • 125 gram smør – smør, ikke stekemargarin
  • 250 gram hvetemel
  • 75 flormelis
  • 2 egg
  • 125 gram marsipan
  • 100 gram smør – mykt 
  • 4 ss flytende honning
  • Kornene av ½ vaniljestang
  • ½ stjerneanis
  • 1½ ss rørsukker
  • 2-3 gode epler – avhengig av størrelse
  • Litt smør til formen
  • Litt flor med sjokoladesmak

Slik lager du eplepai

  1. Skjær smør i terninger. 
  2. Ha smør og mel i en skål, og kjør det i en kjøkkenmaskin - eller med en håndmikser med deigkroker, eller smuldr det mellom fingrene. 
  3. Tilsett flormelis og det ene egget, og elt det sammen til en deig - det kan også gjøres i en kjøkkenmaskin eller ...
  4. Pakk deigen inn i plastfolie eller ha det i en frysepose, og legg det kaldt i kjøleskapet i ca. 45 minutter. 
  5. Forvarm ovnen på 200°C. 
  6. Smør formen. 
  7. Rull deigen ut og fordel det i formen. 
  8. Rull deigen ut og fordel den i formen. Press den lett inn til kanten. 
  9. Bland marsipan med det bløte smøret, honning, det siste egget og vaniljefrø. 
  10. Knus stjerneanis sammen med rørsukkeret i en morter. 
  11. Skrell eplene - hvis du synes at skallet blir for seigt - fjern kjernehuset og skjær eplene i tynne båter. 
  12. Legg eplebåtene over marsipanen og dryss med knust stjerneanis og sukker. 
  13. Stek eplepaien i ca. 35 minutter til den har fått farge og er ferdigstekt. 
  14. Dryss evt. med litt flor med sjokoladesmak eller med flormelis. 

Hva kan du servere med eplepai?

Eplepai smaker deilig - evt. lun - med en kule vaniljeis eller en kladd rømme eller creme fraiche til. 

Kan eplepai fryses ned?

Får dere ikke spist hele paien kan det fryses ned. Men du må være oppmerksom på at marsipan kan krystallisere, hvis den blir tint raskt opp ved høy temperatur. Det smaker ikke annerledes, men det får en annen struktur og annerledes utseende. 

Hvis du vil unngå det, så bør du ikke tine opp eplepai i ovnen. Sett den istedenfor i kjøleskapet over natten og deretter på kjøkkenbordet i stuetemperatur. Når eplepaien har tint kan du sette den i ovnen hvis du vil servere den lun, så isen kan smelte og synke kremet over terten og nærmest kan brukes som en saus. Uhmm 

Nå når du har fått smaken på det søte eple, hva med å prøve eplekake? Det er en sikker vinner!

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Summary
recipe image
Recipe Name
Eplepai
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time