Eplegrøt er en skjønn og herlig dessert som sikkert har eksistert like lenge som Norge … eller rundt den tid. Jeg spiste eplegrøt mye gjennom barndommen ettersom vi da ofte fikk dessert i hverdagen også.

Eplegrøt var en av de hverdagsdessertene vi jevnlig fikk. Hverdagsversjonen vel og merke. Den fine versjonen ble spart til helger der vi fikk gjester

I den finere versjonen tilsatte man mindre vann slik at den ble tykkere av det fremfor å tilsette potetmel. Denne versjonen var også søtere med mer sukker og vaniljefrø.

 

Eplegrøt – oppskrift

Når jeg lager eplegrøt idag så må jeg innrømme at det blir den fine utgaven selv til hverdags. Jeg kan ikke si at jeg liker å tygge i seigt skall og jeg elsker smaken av vanilje. En eplegrøt blir egentlig aldri mer smakfull enn eplene man har brukt, så her gjelder det å bruke de riktige eplene. Det finnes flere epler som egner seg til grøt – Gråstein, Cameo, Filippa, Belle de Boskoop, Guldborg og Cortland er gode valg, men det er helt sikkert flere.

Eplegrøt

Dette trenger du til 6 personer

 • 1 kg epler
 • 75 g sukker
 • 1 vaniljestang
 • Litt vand

Slik lager du eplegrøt

 1. Skrell eplene, fjern kernen, og skjær eplene i tynne båter eller små biter etter ønske.
 2. Skyll eplebitene, og legg dem i en gryte med litt vann som akkurat dekker bunnen  – ikke mer enn ½ dl.
 3. Kok eplene under lokk til de har kokt ut – det er vanskelig å si hvor lang tid det tar  ettersom de forskjellige epletypene bruker ulike tider på å koke ut. Det tar omkring  10-15 minutter.
 4. Skrap imens ut kornene fra vaniljestangen, og bland dem med ca. 1 skje sukker slik at kornene skilles.
 5. Tilsett vaniljekorn, vaniljestang og sukker, når eplene har kokt ut, og kok videre til grøten har den konsistensen du ønsker – hvis du har valgt epler som bruker lengre tid på å koke ut så kan du mose grøten med en stavblender. Husk bare å ta vaniljestangen ut først.
 6. Smak evt. til med mer sukker.
 7. Hell grøten over i en skål, og la den avkjøles.

Eplegrøten kan serveres helt avkjølt med melk og evt. litt fløte. Eller den kan serveres varm med en kule vaniljeis og kanskje litt høvlet sjokolade – se det er en fin dessert!

 

Forberedelsestid: 10 minutter

Tilberedningstid: 15 minutter

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Eplegrøt
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time