Eplegrøt er en skjønn og herlig dessert som sikkert har eksistert like lenge som Norge … eller rundt den tid. Jeg spiste eplegrøt mye gjennom barndommen ettersom vi da ofte fikk dessert i hverdagen også.
Eplegrøt var en av de hverdagsdessertene vi jevnlig fikk. Hverdagsversjonen vel og merke. Den fine versjonen ble spart til helger der vi fikk gjester
Eplegrøt – oppskrift
Når jeg lager eplegrøt idag så må jeg innrømme at det blir den fine utgaven selv til hverdags. Jeg kan ikke si at jeg liker å tygge i seigt skall og jeg elsker smaken av vanilje. En eplegrøt blir egentlig aldri mer smakfull enn eplene man har brukt, så her gjelder det å bruke de riktige eplene. Det finnes flere epler som egner seg til grøt – Gråstein, Cameo, Filippa, Belle de Boskoop, Guldborg og Cortland er gode valg, men det er helt sikkert flere.
Dette trenger du til 6 personer
- 1 kg epler
- 75 g sukker
- 1 vaniljestang
- Litt vand
Slik lager du eplegrøt
- Skrell eplene, fjern kernen, og skjær eplene i tynne båter eller små biter etter ønske.
- Skyll eplebitene, og legg dem i en gryte med litt vann som akkurat dekker bunnen – ikke mer enn ½ dl.
- Kok eplene under lokk til de har kokt ut – det er vanskelig å si hvor lang tid det tar ettersom de forskjellige epletypene bruker ulike tider på å koke ut. Det tar omkring 10-15 minutter.
- Skrap imens ut kornene fra vaniljestangen, og bland dem med ca. 1 skje sukker slik at kornene skilles.
- Tilsett vaniljekorn, vaniljestang og sukker, når eplene har kokt ut, og kok videre til grøten har den konsistensen du ønsker – hvis du har valgt epler som bruker lengre tid på å koke ut så kan du mose grøten med en stavblender. Husk bare å ta vaniljestangen ut først.
- Smak evt. til med mer sukker.
- Hell grøten over i en skål, og la den avkjøles.
Eplegrøten kan serveres helt avkjølt med melk og evt. litt fløte. Eller den kan serveres varm med en kule vaniljeis og kanskje litt høvlet sjokolade – se det er en fin dessert!
Forberedelsestid: 10 minutter
Tilberedningstid: 15 minutter