Gul ertesuppe er en klassisk norsk suppe eller flytende mat som spises med skje. En god gammel rett man med rette kan kalle det ettersom vi i Norge har spist dette i en eller annen form i mer enn tusen år på akkurat den måten vi også kjenner den i dag.

Gul ertesuppe er en av de rettene som er så karakteristisk i smaken at den deler folk i to meninger – dem som elsker gul ertesuppe og dem som hater gul ertesuppe. Det er liksom ingen midt mellom.

Langsom prosess

Før var dette en rett man brukte mange timer på å tilberede. Først måtte ertene bløtlegges over natten, før de skulle koke i flere timer. Deretter måtte de moses.

Senere ble det mulig å kjøpe moste erter som gjorde et det ble litt raskere, og i dag kan du til og med kjøpe ertesuppe som et pulver du bare blander med vann eller buljong og koker et par minutter.

Gul ertesuppe – Oppskrift

Men de smaker selvfølgelig fortsatt best når du selv har stått på kjøkkenet og kokkelert. Det tar fortsatt tid å lage gul ertesuppe fra bunnen, – uten pulver – men det kan klares på et par timer. Det kommer selvfølgelig ann på hva du koker suppen på og hvor mye smak du vil at det skal være.

Denne oppskriften her er en litt enklere variant enn den normale, så man ikke føler seg forrådt etter maten.

4 personer

1T 30M

Middag

Ingredienser

  • 1 kjøttben med 400-500 g kjøtt
  • 3 gulrøtter
  • 1 løk
  •  3 stilker selleri
  • 2 purreløk
  • 400 g gule erter
  • 1 ss hele pepperkorn
  • 3 kvister timian
  • 1 laurbærblad
  • 2½ – 3 liter vann
  • Sitronsaft
  • 2 brødskiver
  • 2 epler – gjerne røde
  • Salt og pepper
  • Timian til pynt

Slik lager du gul ertesuppe

  1. Skjær det meste av kjøttet fra benet før du legger det til side
  2. Skrell og del gulrøtter, løk, selleri og purre i store biter
  3. Legg benet og grønnsakene i en stor gryte med vann
  4. Tilføy pepper, timian og laurbærbllad i et tefilter og legg det i gryten
  5. Kok opp blandingen og la den simre under lokk i ca. 1½ time
  6. Kok i mellomtiden ertene slik anvist på forpakningen
  7. Sil suppen når den er ferdigkokt og hell 8 dl over de kokte ertene.
  8. Bland og kok opp i 15 minutter til
  9. Skjær kjøttet og brødet i små biter og stek det sprøtt på en stekepanne
  10. Skjær eplene i biter
  11. Hell suppen i boller og topp med kjøtt-, brød- og eplebitene.
  12. Dryss over med litt timian

Server og nyt.

Her kan du også se en video med fremgangsmåte på gul ertesuppe (laget på engelsk) fra Scandinavia Today.

Du finner flere oppskrifter på spennende og smakfulle supper her.

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Gul ertesuppe
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time