Waldorfsalat er vel ikke det man vil kalle normal hverdagsmat. Ikke fordi det tar spesielt lang tid å lage eller er vanskelig. Waldorfsalat er bare festmat. Jeg husker waldorfsalat best fra store familiemiddager i min barndom. Spesielt på nyttårsaften, da hadde vi alltid waldorfsalat og kalkun – og det har vi fortsatt. 

Waldorf passer også godt sammen med steker, som vilt og biff, men kan også gjerne spises til stekt kylling med for eksempel stekte poteter eller ovnsbakte rotgrønnskaer.

 

Waldorfsalat – oppskrift

Her får du min oppskrift på waldorfsalat, som den smakte i min barndom til min families store fester – konfirmasjoner, runde og halvrunde bursdager og kobber-, sølv- og gullbryllup. Selvfølgelig passer også Waldorfsalat perfekt til nyttårsaften. Majonesen er dog skiftet tut med noe “lettere” og litt mere nymotens ingrediens, nemlig gresk yoghurt – det kunne man ikke visst få i en waldorfsalat i min barndom. 

4 personer

40M

Middag

Ingredienser

 • 1¼ dl kremfløte
 • 1 dl gresk yoghurt
 • 2 ts sukker
 • 1-2 grønne epler – tilsvarer ca. 175 gram
 • 2 stilker stangselleri
 • 200 gram grønne steinfrie vindruer pluss litt pynt
 • 30 gram valnøtter pluss litt pynt
 • Salt

Slik lager du waldorfsalat

 1. Pisk fløten tykk, men ikke for stiv. 
 2. Bland fløte med gresk yoghurt, sukker og litt salt. 
 3. Skyll eplene, og skjær dem i terninger, husk å fjerne hele kjernehuset, det er ikke så godt å tygge i. Ha epleterningene i dressingen etter du har skjært dem, så de ikke blir brune – det gjør dem ikke uspiselige, men mindre appetittlig å se på. 
 4. Skyll stangselleristilkene og skjær eventuelt bunnen av og kast den. Spar blandene i toppen til pynt, hvis der er noen. Skjær stangselleristilkene i tynne, tynne skiver. 
 5. Skyll vindruene og halver dem. 
 6. Hakk valnøttkjernene grovt. 
 7. Vend stangselleri, vindruer og valnøtter i dressingen, og sett alt i kjøleskapet i minst ½ time. 
 8. Smak waldorfsalaten til, og hell den over i en fin skål, pynt med halve valnøtter, halve vindruer og blader av bladselleri – voila! Klar til servering. 

Så er det ikke annet  å gjøre enn å dekke et fint og festlig bord og servere gode retter med waldorfsalat som tilbehør. 

Hva er forskjellen på stangselleri og blegselleri?

Noen tror feilaktig at stang- og blekselleri er det samme. Det er det – som du nok har gjettet – ikke. Men allikevel er det litt det. For blekselleri er stangselleri, som ikke har fått lys under oppveksten og derfor ikke har dannet klorofyl (det grønne fargestoffet) i stilken. De kan avles ved at man dekker plantene med halm eller hypper ofte. Blekselleri finnes også som en selvstendig (truet) grønnsak, men det er sjeldent man støter på den. 

Waldorfsalat uten stangselleri

Stangselleri er en elsket og hatet grønnsak. Skulle det nå være noen kresne ganer imellom dine gjester, som ikke “tåler” bladselleri – det er faktisk mange, spesielt barn, som ikke liker smaken på stangselleri – så prøv heller å rive ca. 150 gram knollselleri. Den kan ikke sorteres i deler slik som stangsellerien kan, men da den er revet, har den ikke samme kraftige og intense smak, som stangselleri kan ha. 

Waldorfsalat med rømme eller creme fraiche

Hvis du foretrekker waldorfsalat med rømme, så er det faktisk veldig lett. Istedenfor gresk yoghurt og fløte bruker du 2½ dl rømme. Det er som så mye annet et spørsmål om smak og behag, men det er ikke noe dumt med at du lager den med rømme istedenfor yoghurt og fløte. 

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Waldorfsalat
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time