Ved å tilberede en hel kylling i ovn kan du virkelig få en herlig smak med skikkelig saftig og mørt kjøtt under et sprøtt skinn. Ja, et godt resultat med mørt og saftig kjøtt vil du alltid få i ovnen, samme om det gjelder hele kyllingen eller kun deler av kyllingen, som underlår, overlår, hele lår eller bryst.

Det er viktig at kyllingen blir gjennomstekt – du vil ikke ha rosastekt kylling. Men det er altså ikke så vanskelig å unngå, for skal kyllinglåret være gjennomstekt, så er brystet helt klart gjennomstekt, ettersom låret krever ca. dobbelt så lang tid for å bli gjennomstekt.

Hel kylling i ovn

Hel kylling i ovn – Oppskrift

Nå tenker du kanskje at lår og bryst umulig kan bli saftig og mørt når de krever så steketid. Men det kan du selvfølgelig, ellers så hadde jeg selvfølgelig ikke påstått det. Det handler bare om å smøre og/eller fylle den med herlige smaker og krydder under skinnet som jeg gjør her.

Til 1 kylling og 4 personer trenger du

 • 1 kylling
 • ½ sitron
 • ½ dl ferske og hakkede urter – basilikum, persille, timian, oregano, salvie, ramsløk, eller det du nå foretrekker. Du velger selv – bruk gjerne 2-3 forskjellige urter du synes passer godt sammen
 • 1 ts soyasaus
 • Salt og pepper

Fremgangsmåte

 1. Forvarm ovnent til 200° C
 2. Skyll kyllingen godt både utvendig og innvendig, og fjern eventuelle urenheter før du tørker kyllingen med litt tørkerull
 3. Rasp opp sitronskallet grovt før du deler den opp i båter.
 4. Hakk opp urtene og bland dem med sitronskallet.
 5. Løs opp skinnet på brystsiden av kyllingen uten å ødelegge det det.
 6. Legg forsiktig ca. halvparten av urteblandingen inn under skinnet på kyllingen.
 7. Legg sitronbåtene inn kylligen.
 8. Bind benenen sammen og fold vingene bak nakken på kyllingen
 9. Legg kyllingen i en ildfast form før du pensler den med soyasaus og krydrer med salt, pepper og resten av urteblandingen
 10. Stek kyllingen i ovnen i ca. 45 minutter
 11. Hell ca. 1 dl vann over hele og stek videre i 15 minutter. Når kyllingen har en kjernetemperatur på 70° C er kyllingen ferdig.

Du kan også tilberede kyllingen på en grill.

Vil du ha saus kan du lage den av stekeskyen som samler seg i formen under stekingen. Du trenger i tillegg:

 • ¼ dl fløte
 • ½ dl urter – de samme som i kyllingen for å få en sammensatt smak på hele retten

Du lager sausen ved å sile skyen, og tilsetter den i en gryte. Tilsett fløten og finhakket urter og koker den opp. La sausen koke inn til ønsket konsisten og smak til med mer krydder.

Server kyllingen med sausen og ønsket tilbehør. Det er mye som passer til, for eksemple ris, poteter, pasta, salat og forskjellige dampede grønnsaker – brokkoli, gulrøtter eller lignende. Hos meg lager vi ofte potetmos og en frisk salat.

Det kan godt hende at 1 hel kylling er litt mye mat til 4 personer, og at du dermed får rester. De må du for all del ikke kaste. Restene kan du nemlig bruke i en matpakke eller middag neste dag. Hva med å tilsette det i en grateng, pytt i panne, pastasalat, vårruller eller lignende.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Hel kylling i ovn
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time