Sylte er nok noe de fleste kjøper ferdiglaget fordi de tenker at det er for komplisert til å lage selv. Men det er faktisk absolutt ikke vanskelig. Du trenger bare en stor gryte som du kaster svin, krydder og grønnsaker i, og så får du sylte … nesten hvertfall!

Nei, det er ikke vanskelig, men det trenger å koke i et par timer, men det betyr ikke at du må stå over gryten hele tiden å passe på.

sylte

Hjemmelaget sylte – oppskrift

Det er tre ting jeg ikke liker ved sylte. Det første er når den står og beveger seg på tallerkenen – altså når den er så fylt med kraft som stivner med gelatin at den rett og slett beveger seg bare man dulter borti bordet. Det andre er ben – det er ikke noe som er verre enn  å få et stykke ben i munnen. Det siste er at den ikke smaker noe. Alle disse tre egenskapene finner jeg ofte i sylte jeg kjøper, men klarer å unngå når jeg lager den selv.

Ingredienser til ca 1½-2 kg sylte

  • 1½ kg svineskank
  • 1½ kg svinebog med ben og fett
  • 2 store løk
  • 1 purre
  • 8 nelliker
  • 5 laurbærblader
  • 1 liten bundt persille
  • 30-40 pepperkorn
  • 1½ ss salt
  • 4-5 gelatinplater – kommer litt an på mengden fett. Det er fettet som danner stivelsen

Krydderblanding

  • 1 løk
  • 1½ ts allehånde
  • ½ -1 ts nellik
  • ½-1 ts muskatt
  • 1½ ss salt
  • 3 ts pepper

Slik lager du sylte

  1. Skjær kjøttet i store biter som du får plass til i gryten og krever litt kortere koketid. De skal dog ikke være for små.
  2. Hell vann over som akkurat dekker kjøttet
  3. Kok opp vannet
  4. Rens løk og skjær opp purre i mindre biter
  5. Stikk fire nelliker i hver løk
  6. Tilsett grønnsakene, krydder og urter samt salt i det kokende vannet, og skru temperaturen ned.
  7. Kok ved svak varme i 1½-2 timer – kjøttet skal være såpass mørt at det faller av benene.
  8. Pill kjøttet av benene og grovhakk det. Kast fett og ben
  9. Hakk løken, og bland den inn med kjøttet sammen med krydderne
  10. Smak til før du presser kjøttet ned i en passende form
  11. Sil kraften og hell litt av den over kjøttet – slik at det akkurat dekker
  12. Tildekk med plastfolje og sett formen i kjøleskapet

Sylte med gelatin

Vil du være sikker på at du får en sylte som er sammenhengende og skjærefast kan du bruke gelatin

  1. Bløtlegg gelatinplater i kaldt vann i ca. 5 minutter
  2. Ta platene over i en gryte med vannet som følger med og smelt den ved middel-høy varme
  3. La den så vidt avkjøles i ½ minutt før du heller den over i kraften mens du hele tiden rører
  4. Hell kraften over kjøttet, tildekk og sett i kjøleskapet-

Skjær sylte i skiver og nyt på en brødskive med sennep og syltet rødbete.

Summary
recipe image
Recipe Name
Sylte
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time