Sylte er nok noe de fleste kjøper ferdiglaget fordi de tenker at det er for komplisert til å lage selv. Men det er faktisk absolutt ikke vanskelig. Du trenger bare en stor gryte som du kaster svin, krydder og grønnsaker i, og så får du sylte … nesten hvertfall!
Nei, det er ikke vanskelig, men det trenger å koke i et par timer, men det betyr ikke at du må stå over gryten hele tiden å passe på.
Hjemmelaget sylte – oppskrift
Det er tre ting jeg ikke liker ved sylte. Det første er når den står og beveger seg på tallerkenen – altså når den er så fylt med kraft som stivner med gelatin at den rett og slett beveger seg bare man dulter borti bordet. Det andre er ben – det er ikke noe som er verre enn å få et stykke ben i munnen. Det siste er at den ikke smaker noe. Alle disse tre egenskapene finner jeg ofte i sylte jeg kjøper, men klarer å unngå når jeg lager den selv.
Ingredienser til ca 1½-2 kg sylte
- 1½ kg svineskank
- 1½ kg svinebog med ben og fett
- 2 store løk
- 1 purre
- 8 nelliker
- 5 laurbærblader
- 1 liten bundt persille
- 30-40 pepperkorn
- 1½ ss salt
- 4-5 gelatinplater – kommer litt an på mengden fett. Det er fettet som danner stivelsen
Krydderblanding
- 1 løk
- 1½ ts allehånde
- ½ -1 ts nellik
- ½-1 ts muskatt
- 1½ ss salt
- 3 ts pepper
Slik lager du sylte
- Skjær kjøttet i store biter som du får plass til i gryten og krever litt kortere koketid. De skal dog ikke være for små.
- Hell vann over som akkurat dekker kjøttet
- Kok opp vannet
- Rens løk og skjær opp purre i mindre biter
- Stikk fire nelliker i hver løk
- Tilsett grønnsakene, krydder og urter samt salt i det kokende vannet, og skru temperaturen ned.
- Kok ved svak varme i 1½-2 timer – kjøttet skal være såpass mørt at det faller av benene.
- Pill kjøttet av benene og grovhakk det. Kast fett og ben
- Hakk løken, og bland den inn med kjøttet sammen med krydderne
- Smak til før du presser kjøttet ned i en passende form
- Sil kraften og hell litt av den over kjøttet – slik at det akkurat dekker
- Tildekk med plastfolje og sett formen i kjøleskapet
Sylte med gelatin
Vil du være sikker på at du får en sylte som er sammenhengende og skjærefast kan du bruke gelatin
- Bløtlegg gelatinplater i kaldt vann i ca. 5 minutter
- Ta platene over i en gryte med vannet som følger med og smelt den ved middel-høy varme
- La den så vidt avkjøles i ½ minutt før du heller den over i kraften mens du hele tiden rører
- Hell kraften over kjøttet, tildekk og sett i kjøleskapet-
Skjær sylte i skiver og nyt på en brødskive med sennep og syltet rødbete.