Mozartkuler er en konfekt som ofte serveres til jul ettersom hjemmelaget konfekt ofte blir servert i julen. Det er også en fin gave der det ligger kjærlighet og ommtanke ettersom man da på en måte gir bort noe av det mest verdifulle man har – tid.

Mozartkuler ble for første gang laget av konditorien Paul Fürst fra Salzburg i Østerrike i 1890. Den fikk navnet, mozartkule etter komponisten Wolfgang Amadeus Mozart som var født i Salzburg.

Tross sitt fine navn er det enkelt og raskt å lage disse mozartkulene. Den eneste ulempen må være det at de alltid frister til mer, så de blir spist opp litt for raskt. Ikke hold disse mozartkulene bare til jul, men lag de som en gave når du skal bort, eller til å servere til gjester en fredags kveld.

Mozartkuler

Hjemmelagde mozartkuler – oppskrift

Denne opprskriften på mozartkuler er skikkelig enkel. Jeg liker å gjøre det enkelt og lett, uten å gå på bekostning av smaken. Jeg gidder ikke fylle dem med pistasjmarsipan som den opprinnelige oppskriften har, ei heller noen mandel eller hasselnøtt i midten som noen vil ha. Mine mozartkuler består av tre ingredienser – tre gode ingredienser – og eventuelt noe å pynte dem med.

Ingredienser til 20 mozartkuler

  • 200 g mørk kokesjokolade
  • 300 g rå marspian
  • 100 g myk nougat

Fremgangsmåte

  1. Smelt sjokoladen i vannbad – altså ved å legge sjokoladen i en skål som igjen ligger i en annen gryte med vann. Sjokoladen kan ikke komme i kontakt med vannet.
  2. I mellomtiden kan du skjære opp marsipan og nougat i 20 like store biter hver
  3. Klem hver marsipanbit flat
  4. Legg en bit nougat ppå midten av hver marsipanskive, og brett marspianen rundt.
  5. Rull hver bit til runde kuler
  6. Dypp hver marsipankule i den smeltede sjokoladen, og legg dem til tørk. Jeg bruker to gafler til å dyppe kulene i sjokoladen og legger dem på en rist som ligger over bakepapir
  7. Vil du pynte dem eller rulle dem i noe, så må dette gjøres før sjokoladen stivner slik at pynten fester seg. På bildet har jeg rullet kulene i kakaonibs, men du kan for eksempel rulle dem i kokos, hakkede mandler, kakao eller lignende.

Når sjokoladen har stivnet – tiden avhenger av typen sjokolade og romtemperatur – kan du legge og oppbevare kulene i en boks med tettsittende lokk.

Holdbarhet på mozartkuler

Jeg er usikker på hvor lenge de holder seg ettersom jeg aldri har opplevd at de blir for gamle. Vi spiser dem rett og slett opp for fort. Men et godt utgangspunkt er jo å regne det etter holdbarheten på den ingrediensen med kortest holdbarhet.

Hjemmelaget marsipan

Får du ikke tak i rå marsipan eller du ønsker å lage den selv, så er ikke det så vanskelig egentlig. Hell 1 dl vann og 60 g sukker i en gryte, og la det simre i fem minutter. Skåld skallet på 200, ved å legge dem i kokende vann et par minutter og klemmer dem ut av skallet. Mandlene med en blender eller kvern til mandelmel. Tilsett sukkerlaken i mandelmelet litt etter litt, mens du hele tiden rører/elter.

Hjemmelaget marsipan kan fryses eller oppbevares i kjøleskapet til det skal brukes.

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Mozartkuler
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)