Berlinerkranser er en av mange småkaker som passer perfekt til juletider. Berlinerkranser har vært i mange norske hjems tradisjoner helt siden 1840- tallet. 

Berlinerkranser er runde – som en krans – og derfor skaper de også veldig god julestemning. Man kan nemlig sette røde bånd på dem og henge dem på juletreet eller i vinduet. Men berlinerkranser smaker også veldig godt, så ikke bruk alle til pynt. 

Berlinerkranser – oppskrift

Berlinerkranser er noen av småkakene du ikke bør kjøpe. De smaker så mye bedre som hjemmelagde. De likner ikke engang de man kjøper, med mindre man kjøper dem av en veldig god baker. Men fabrikkframstilte kan på ingen måte sammenliknes med de hjemmelagde. De fabrikkframstilte er tørre, glatte og porøse, mens de hjemmelagde er sprøe med knas og med deilig fyldig smak. Har du først smakt en hjemmelagde berlinerkranser så er du tapt for evig – du kan ikke vende tilbake. 

30-40 stk

40M

Kos

Ingredienser

 • 250 gram mandler
 • 1 stang vanilje
 • 250 gram sukker
 • 250 gram mel
 • 1 ts bakepulver
 • 125 gram smør
 • 2 egg
 • Du bør også bruke en kjøtthakkemaskin med kakeplate – en elektrisk foretrekkes. 

Slik lager du berlinerkranser

 1. Skrell mandlene. Det kan du gjøre ved å ha kokende vann over dem, la dem trekke i 5 minutters tid eller til du kan ha fingrene i vannet og så klemme rundt mandelen til den kommer ut av skinnet sitt. 
 2. Snitt vaniljestangen, ha frøene ut av den – du kan også hakke hele stangen i mindre stykker, det gir en enda kraftigere vaniljesmak i kakene dine. 
 3. Press vaniljekornene ut med litt sukker, så de skiller seg fra hverandre. 
 4. Kjør mandler og vanilje i en blender – bruker du hele vaniljestangen, må den blendes sammen med dette, men uten sukker. 
 5. Blend det sammen til det er som rasp. 
 6. Elt mandelrasp, sukker, mel, bakepulver, smør og egg sammen til en ensartet deig – dette er lettest i en kjøkkenmaskin. 
 7. Pakk deigen i plastfolie eller i en frysepose og legg den i kjøleskapet til neste dag. 
 8. Forvarm ovnen på 180° C – varmluft. 
 9. Kjør deigen gjennom kjøtthakkemaskinen, så det blir lange, stjerneformede stenger. Det er lettest hvis dere er to – en til å kjøre deigen igjennom kjøtthakkeren og en til å ta imot. 
 10. Form nå stengene til ringer av en passende størrelse, skjær over, form neste, skjær over, osv. 
 11. Legg dine nå lagde berlinerkranser på en stekeplate med bakepapir og ha dem i ovnen til de er gyldne – ca. 12 minutter. 
 12. La dem kjøle helt ned på en rist før du har berlinerkranser i en kakeboks med tett lokk. 

Berlinerkranser kan virke litt bløte når de kommer ut av ovnen, men når de er kjølet ned blir de harde og sprøe. 

Lykke til!

Se andre oppskrifter på julesmåkaker her: jødekaker, kokosmakroner, mozartkuler, osv. Finn også flere juleoppskrifter her

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Berlinerkranser
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time