Jødekake er herlige gammeldagse småkaker.

Jødekaker er en type småkaker med opphav fra en gruppe jøder fra Spania og Portugal. De tok med seg både muslimske og jødiske kokekunster med blant annet noe som lignet disse kakene. Karakteristisk for disse kakene er at det er lite væske i dem så de kan oppbevares lenge. Da de kom inn i nordisk matkultur ble de noe endret med å for eksempel bytte ut oljen med smør og ble kjent som jødekaker.

I danmark finnes det flere varianter igjen av jødekakene, men det er kun en av disse variantene som er kjent i Norge. I dag er det mange som baker jødekaker til jul.

jødekaker

Jødekaker – oppskrift

Jødekakene vi har i Norge er mest som søte butterdeigkjeks med perlesukker og hakkede mandler på. Det er en veldig enkel oppskrift som jeg fikk fra min farmor. Vi bakte jødekaker sammen hver jul da jeg var liten – og jeg gjør det nå igjen med mine barn.

Ingredienser til ca. 100 jødekaker

  • 500 g mel
  • 1 ts. hornsalt
  • 300 g smør
  • 250 g sukker
  • ½-1 ts vaniljesukker
  • 2 egg

Til pynt

  • 1 egg
  • Kanelsukker – jeg pleier å bruke forholdet 1 ts kanel til 1 ss sukker
  • Hakkede mandler

Slik lager du jødekaker

  1. Bland mel og hornsalt før du smuldrer mykt smør i
  2. Tilsett sukker og vaniljesukker før du samler deigen med et egg.
  3. Pakk deigen i plastfolje eller en pose og sett den i kjøleskapet i minst en 1 time
  4. Forvarm ovnen til 180° C – varmluft
  5. Rull ut litt og litt av deigen til ½ cm tykkelse før du stikker ut figurer med kakeformer.
  6. Legg kakene på en stekeplate før du pensler dem med et pisket egg og pynter med kanelsukker og hakkede mandler
  7. Stek jødekakene i 5-10 minutter
  8. Når du ikke har mer plass på den utrullede deigen, samler du restene sammen og gjentar prosessen. Ta mer deig når du har lite i hånden.
  9. Rull ut og stikk ut kaker helt til du har brukt opp deigen

Tips: Lag deigen kvelden før, så bruker du ikke så mye tid samme dag på å bake.

Julekaker for barn

Da jeg var liten eltet vi deigen alltid for hånd, men idag jukser jeg og bruker en røremaskin. Jeg liker å gjøre det så enkelt for meg selv som mulig.

Da jeg var liten rullet farmor ut deigen og vi barna sto rundt med formene og stakk ut kaker  med former som hjerter, stjerner, juletrær, blomster, engler, halvmåner og noen runde. Noen av formene hadde mer med jul å gjøre enn andre. Mens farmor så rullet ut neste runde pyntet vi kakene med kanelsukker og mandler.

Jeg gjør selvfølgelig akkurat det samme nå med mine barn. Bake julekaker var og er en opplevelse for barn!

Sjekk de andre juleoppskriftene mine her for mer inspirasjon til jul!

Summary
recipe image
Recipe Name
Jødekaker
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Print Friendly, PDF & Email