Kransekake eller kransekakestenger må nok være den største festkaken i Norge. Kransekaken finner vi stort sett alltid til 17. mai, bryllupp, konfirmasjon og jul.

Men hva med å servere den i stenger i stedet for tårn? Man kan jo lage hvilke former man vil av kransekakedeigen, men de fleste lager allikevel bare tårnet. Da kan du også dyppe og pynte dem litt som du vil, gi dem bort som spiselig gave, eller legge dem i fryseren, og ta dem opp etter behov.

I stedet for å steke en tradisjonell kransekake kan du lage små stenger som dyppes i sjokolade og hakkede nøtter. Kransekakestengene er supre å gi bort som spiselige julegaver eller du kan legge dem i fryseren og ta opp etter behov.

Kransekakestenger

Kransekakestenger – oppskrift

Kransekakestenger skal helst være sprø utenpå og seige inni, og kan fort miste formen under stekingen, men jeg har noen gode tips og råd under.

Ingredienser til 14 kransekakestenger

 • 500 g marsipan
 • 100 g melis
 • 2 ts vaniljesukker
 • 100 g eggehviter

Til glasuren

 • 150 g melis
 • 2 ss varmt vann

Slik lager du kransekakestenger

 1. Smuldr deigen ned i en stor bolle.
 2. Tilsett melis og vaniljseukker.
 3. Tilsett eggehvitene litt etter litt mens du hele tiden rører slik at massen ikke blir for våt. Du skal ha en fast og seig deig. Kjør den sammen i en foodprosessor til deigen får en temperatur på 60° C – friksjonen sørger for at deigen blir varmere. Den må ikke varmes opp, men det bidrar til at deigen ikke sprekker under stekingen.
 4. La kransekakemassen hvile før den bakes ut
 5. Forvarm ovnen til 200° C.
 6. Hell kransekakemassen i en frysepose eller annen matpose før du klipper et hull i det ene hjørnet på ca. 2cm i diameter
 7. Sprøyt kransekakemassen ut i 14 strimler på ca. samme størrelse på et stekebrett. Form dem eventuelt til små stenger.
 8. Sett dem i ovnen i ca. 8-10 minutter
 9. La kransekakestengene avkjøles.
 10. Lag en glasur av melis og vann – den skal være såpass tykk at du kan sprøyte den ut av en pose med et lite hull i.
 11. Pynt de avkjølte kransekakestengene med glasuren.
 12. La glasuren stivne før du serverer kransekakestengene.

Tips: det er enklere å forme kransekakestengene dersom du bruker fuktige fingre, så skyll dem i litt kaldt vann

Kransekakestenger med nougat

Dersom du vil lage kransekakestengene litt ekstra spesielle kan du fylle dem med nougat. Det gjør du ved å legge kransekakestengene flate på stekebrettet og legge litt nougat i midten før du klemmer deigen rundt og former dem til stenger.

Når de er ferdigstekt og klare til servering kan du gjerne skjære gjennom dem, slik at gjestene kan se at de er fylt med smakful nougat. Du trenger ca. 40 g nougat til denne porsjonen.

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Kransekakestenger
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time