Det finnes nesten ikke noe friskere enn melonsalat. Den løfter enkelt opp enhver buffet , tapas eller grillmiddag. Den kan både lages av en type melon, eller en blanding av flere melon-typer for en mer fargerik salat.

Det beste resultatet får du selvfølgelig dersom du lager melonsalat på den tiden av året når melonen faktisk er i sesong. Ja, dette gjelder vel egentlig bare vannmelonen, som er i sesong fra april til september. Sukkermeloner smaker godt hele året.

Ja, for melon deles faktisk inn i to hovedgrupper. Den ene kaller vi sukkermelon og den andre vannmelon. Sukkermelon har et kjernehus i midten, mens i vannmelon sitter kjernene i fruktkjøttet hvis den ikke er stenfri.

Melonsalat

Melonsalat med feta – Oppskrift

Jeg er en av få personer – tror jeg – som egentlig ikke er så glad i vannmelon. Derfor har jeg heller brukt honningmelon i denne melonsalaten. Fargen på denne salaten ble litt kjedelig syntes jeg – og vi spiser jo med både øyne og munn – derfor ble det også røde epler i salaten.

Dette trenger du til 4 personer

 • 1 honningmelon – eller ½ vannmelon
 • ½ agurk – eventuelt mer, jeg er ikke så glad i for mye agurk, men mange liker det bedre enn meg
 • 2 røde epler
 • 100 g feta – kan være litt mye for noen
 • 2 ss god olivenolje
 • 2 ss balsamicoeddik
 • Pepper – du får salt fra fetaosten

Slik lager du melonsalat

 1. Del melonen i 2, fjern og kast kjernen
 2. Fjern skallet fra melonen, og del fruktkjøttet i små biter
 3. Rens agurken og eplene og del dem også opp i mindre biter.
 4. Bland agurk, melon og eple i en bolle
 5. Smuldr feta over salaten – legg eventuelt litt til side eller unngå noe av det – ikke alle er like glade i feta som meg
 6. Bland olivenolje, eddik og pepper sammen før du heller dette også over salaten.

Server melonsalaten som et alternativ til en annen salat, hovedsakelig best til stekte eller grillete retter, og gjerne om sommeren. Det er altså mange muligheter, for eksempel kjøttboller.

Forskjellige meloner

Når jeg sier at du kan bruke alle meloner, så må det jo også bemerkes at det er forskjellig smak og utseende på melonene. Jeg har jo allerede påpekt at noen meloner er sukkermeloner, mens andre er vannmeloner, og de igjen deles i flere meloner.

Cantaloupemelon:  en velkjent sukkermelon som har sitt navn fra en by sør for Roma der den ble oppdaget. Denne melonen kjennes best igjen ved at den er helt rund i formen, skallet er stripete og nettingformet. Fruktkjøttet er grønnlig eller kraftig oransje.

Honningmelon:  en av de mest kjente sukkermelonene vi importerer til Norge. Formen kan variere noe fra rund til oval og skallet er gult, kraftig og glatt med langsgående furer. Den har et lyst kjøtt som ikke er like saftig som de andre melonene

Nettmelon: en sukkermelom som har fått sitt navn etter det karakteristiske nettmønsteret den har på skallet. Skallet har en bunnfarge som er lys gul med et grå-hvitt nettmønster. Fruktkjøttet kan variere fra lyst gult til mørk oransje.

Vannmelon: karakterisert med kjernene i fruktkjøttet. Vannmelon kommer opprinnelig fra Afrika der den fortsatt vokser vilt. Den dyrkes i dag i flere av landene rundt Middelhavet. Kjøttet er rødt med sorte kjerner. Karakterisert som veldig saftig.

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Melonsalat
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time