Fattigmann er morsomme å lage. De lages som regel til jul. De lages kun i de nordiske landene Norge, Danmark, Sverige, Island og Færøyene. Det er en slags sløyfeformete kaker som kokes i smult.
Eller mine gjør i hvertfall. Andre koker også i matfett.
Fattigmann – Oppskrift
Her får du oppskriften på mine hjemmekokte fattigmann-kaker.
Ingredienser til ca. 40-50 kaker
- 500 g mel
- 100 g sukker
- ½ ts hornsalt
- 150 g margarin
- 3 egg
- ½ dl fløte
- Smult
Slik lager du fattigmann-kaker
- Bland mel, sukker og hornsalt
- Smuldr margarin i blandingen
- Tilsett egg og fløte før du elter deigen sammen
- Sett deigen kjølig i en times tid
- Rull deigen ut til ca. ½ cm tykkelse
- Skjær den i ca. 3 cm brede strimler på langsiden
- Skjær strimlene skrått over så de blir 8 cm lange
- Skjær et lite snitt på midten av hver kake før du trekker den ene spiss-siden gjennom. Dette gir den karakteristiske formen. Se filmen under for en bedre beskrivelse:
- https://youtu.be/h-nuqUl819o
- Varm smulten i en gryte ved jevn varme. Fyll halve gryten med smult.
- Legg forsiktig 2-3 kaker i gryten, og kok dem til de er gyldne. Snu dem et par ganger underveis. Hvis de ikke flyter opp mot overflaten ganske raskt er smulten for kald.
- Ta kakene ut, legg de på et fettsugende papir, og gjenta prosessen til du har kokt alle kakene.
Tips: Du kan sjekke om smulten er varm nok ved å legge en liten bit loff i. Blir den gylden er den varm nok.
Dersom du holder på med årets store julebakst, og ønsker oppskriften på flere av de 7 slag julebakst, kan du finne flere klassiske juleoppskrifter her! Du finner mer bakst her!
Velbekomme!