Fattigmann er morsomme å lage. De lages som regel til jul. De lages kun i de nordiske landene Norge, Danmark, Sverige, Island og Færøyene. Det er en slags sløyfeformete kaker som kokes i smult.

Eller mine gjør i hvertfall. Andre koker også i matfett.

fattigmann

Fattigmann – Oppskrift

Her får du oppskriften på mine hjemmekokte fattigmann-kaker.

Ingredienser til ca. 40-50 kaker

  • 500 g mel
  • 100 g sukker
  • ½ ts hornsalt
  • 150 g margarin
  • 3 egg
  •  ½ dl fløte
  • Smult

Slik lager du fattigmann-kaker

  1. Bland mel, sukker og hornsalt
  2. Smuldr margarin i blandingen
  3. Tilsett egg og fløte før du elter deigen sammen
  4. Sett deigen kjølig i en times tid
  5. Rull deigen ut til ca. ½ cm tykkelse
  6. Skjær den i ca. 3 cm brede strimler på langsiden
  7. Skjær strimlene skrått over så de blir 8 cm lange
  8. Skjær et lite snitt på midten av hver kake før du trekker den ene spiss-siden gjennom. Dette gir den karakteristiske formen. Se filmen under for en bedre beskrivelse:
  9.  https://youtu.be/h-nuqUl819o
  10. Varm smulten i en gryte ved jevn varme. Fyll halve gryten med smult.
  11. Legg forsiktig 2-3 kaker i gryten, og kok dem til de er gyldne. Snu dem et par ganger underveis. Hvis de ikke flyter opp mot overflaten ganske raskt er smulten for kald.
  12. Ta kakene ut, legg de på et fettsugende papir, og gjenta prosessen til du har kokt alle kakene.

Tips: Du kan sjekke om smulten er varm nok ved å legge en liten bit loff i. Blir den gylden er den varm nok.

Dersom du holder på med årets store julebakst, og ønsker oppskriften på flere av de 7 slag julebakst, kan du finne flere klassiske juleoppskrifter her! Du finner mer bakst her!

Velbekomme!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Fattigmann
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time