Moules frites betraktes som en fransk rett. Det hjelper jo at retten har et fransk navn og er en populær rett i Frankrike. Moules frites kommer faktisk opprinnelig fra Belgia der man jo også snakker fransk. Noen vil til og med kalle det for Belgias nasjonalrett.
Retten består enkelt nok av blåskjell og pommes frites. Synes du det høres ut som en merkelig kombinasjon? Jeg syntes hvertfall det den første gangen jeg hørte om moules frites. Men, det er ikke noe merkelig med smaken, det er en merkverdig god kombinasjon. Jeg kjønner godt at belgierne omtaler det som sin nasjonalrett.
Moules frites – oppskrift
Bare navnet får det til å høres ut som en rett som er komplisert og tidkrevende. Men mer feil kan man nesten ikke ta, dette er nemlig en rett som tar kort tid. Det finnes, som med mange retter, mange forskjellige måter å lage moules frites. Denne oppskriften, som jeg elsker, består blant annet av hvitvin, fløte og smør.
Ingredienser til 4 personer
- 1 kg bakepoteter
- 1 dl eddik
- 4 kg ferske blåskjell
- ½ – 1 dl olivenolje
- 2 sjalotteløk
- 2 fedd hvitløk
- 2 pastinakker
- 6 gulrøtter
- 2 purre
- 2 ss smør
- 3 dl hvitvin
- 5 dl grønnsaksbuljong
- 1 liter fløte
- Salt og pepper
Slik lager du moules frites
- Forvarm ovnen til 200° C
- Vask potetene godt før du skjærer dem i staver eller båter før du legger dem i en gryte med eddik og vann som akkurat dekker.
- Kok potetene i 5-10 minutter
- Rens i mellomtiden blåskjellene ved å skylle dem godt under vann og fjerner skjegget som stikker ut av skjellene, og kaste de som er døde
- Hell vannet ut fra gryten med potetene når de har kokt og lar dem dampe seg tørre før du legger dem over på et stekebrett med olje og steker dem 30 minutter i ovnen.
- Skjær opp sjalotteløken, hvitløk, pastinakk, gulerøtter og purre i små biter
- Varm opp smøret i en stor gryte – den skal romme alle blåskjellene – og stek løkene blanke
- Tilsett resten av grønnsakene og stek videre noen minutter til
- Tilsett hvitvin som du lar dampe i noen minutter før du tilsetter buljong, fløte, salt og pepper
- Tilsett blåskjell etter at suppen har kokt opp, og la koke videre i 4-6 minutter under lokk, eller til de har åpnet seg. Rist gryten noen ganger underveis.
- Strø pommes fritene med grovt salt når de er tatt ut av ovnen
Server blåskjellene med suppen i en bolle og pommes fritene ved siden av.
Sånn sjekker du blåskjellene
Mens du renser blåskjellene må du sjekke om de er lukket. Finner du et blåkjell som er åpnet gir du den et par lette slag mot en bordkant før du legger den til side. Hvis den ikke lukker seg i løpet av noen minutter er den dårlig og skal kastes.
Det motsatte gjelder etter at de er kokt. Finner du et blåkjell som ikke har åpnet seg under dampingen er den også dårlig, og skal kastes.