Blåskjellsuppe er en skikkelig sommersuppe med blåskjell fra havet. Det er dessuten en enkel og rask suppe å tilberede.

Blåskjellsuppe kan selvfølgelig nytes hele året, ettersom det kan være et skikkelig festmåltid verdig å bli servert en nyttårsaften eller en fin familiemiddag.

Blåskjell trenger ikke være spesielt dyrt heller avhengig av sesong, kvalitet og hva du anser som dyrt. Man kan til og med kjøpe både ferske og frosne blåskjell. De ferske er selvfølgelig å foretrekker når det gjelder smak, men de frosne er enklere å ha med å gjøre. Er det ferske blåskjell må man dessuten sjekke om de fortsatt er i live, dersom de ikke er det må de kastes.

blåskjellsuppe

Blåskjellsuppe – oppskrift

Etter å ha vent meg til tanken på at blåskjell er levende – det er jo litt ekkelt å tenke på – så foretrekker jeg altså likevel å bruke ferske blåskjell

Ingredienser til 4 personer

  • 2 løk
  • 3 hvitløksfedd
  • 1 purre
  • 1 bundt persille
  • 1 kvist timian
  • 3¾ dl tørr hvitvin
  • Olivenolje
  • 2 kg blåskjell
  • 1½-2 dl vermut
  • 2 dl fløte
  • ¼ ts safran
  • Salt og pepper

Slik lager du blåskjellsuppe

  1. Finhakk løk og hvitløk
  2. Skjær den hvite delen av purren i tynne ringer
  3. Hakk persillen
  4. Legg litt olivenolje i en stor gryte som kan ha plass til blåskjellene og stek løk, hvitløk, purre, persille og timian under omrøring et par minutter.
  5. Tilsett hvitvin og kok opp
  6. Tilsett blåskjellene – hvis de er ferske skal de renses først. Les mer om det lenger nede på denne siden
  7. Smak til med mye pepper og legg lokk over
  8. Kok suppen ved høy varme i 4-6 minutter mens du rører underveis så alle blåskjellene blir kokt
  9. Sil suppen og legg blåskjellene i en separat bolle
  10. Tilsett vermut og la den koke litt inn
  11. Tilsett fløte og safran, og la den koke videre et par minutter ved svak varme til suppen har fått litt farge
  12. Smak til med salt og pepper og tilsett blåskjellene igjen

Server gjerne suppen med noen skiver brød og en bolle til å legge de tomme skjellene

Slik sjekker og renser du blåskjell

Det finnes mange historier om hvor syk du kan bli av å spise dårlige reker som ikke er renset godt nok, eller som ikke har åpnet seg. Det er heldigvis ikke så vanskelig å rense og sjekke blåskjellene heller.

Du renser blåskjellene under rennende vann – ikke legg dem i en stor bøtte med vann der de ligger og skvulper rundt, det er de ikke godt av. Nei, det skal være rennende vann! Fjern skjegg og urenheter.

Mens du renser blåskjellene sjekker du om de åpne blåskjellene er levende ved å banke dem lett mot vasken eller kjøkkenbordet. Lukker de seg ikke med engang legger du dem til side og venter et par minutter. Hvis de fortsatt ikke lukker seg er de dårlige.

Når blåskjellene har blitt dampet skal de være åpne – de må ikke være helt åpne, men ja, åpne. Er det mange av blåskjellene som ikke har åpnet seg, eller bare så vidt åpnet seg damper du dem bare litt til, men pass på å ikke kok dem så lenge at de blir harde. Er det fortsatt noen som er lukket så skal de kastes.

 

AnmeldelseB
Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Blåskjellsuppe
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time