Elsker du å både lage og spise desserter? Ja, da burde du prøve å lage en creme brulee! Hvorfor det, tenker du kanskje? Nettopp fordi creme brulee er den absolutt ultimate kokekunst når det gjelder desserter.

Men, ikke fortvil, for den er faktisk ikke vanskelig å lage. Det er enkelt, og smaker fantastisk, uten at du er nødt til å legge store kulinariske evner i prosjektet. I tillegg er det også gøy å lage. Hvertfall for de som liker å «leke» med flammer.

Hva er creme  brulee?

Creme brulee er en fransk dessert – en klassisk fransk dessert til og med. Brulee er det franske ordet for brent – og retten er derfor brent krem. Her er det ikke snakk om svidd, men faktisk brent, som med åpen ild. Det er sukkeret på toppen av desserten man brenner så det karameliseres og gir en hard skorpe.

Creme brulee

Creme brulee – Oppskrift

Men la oss nå ikke somle sånn med oppskriften, for creme brulee tar nemlig tid – lang tid å lage! De skal nemlig avkjøles og godgjøres i en del timer. Så det er ikke så ille, den tiden kan du jo bruke på andre ting.

Ingredienser til 4 personer

 • ½ vaniljestang
 • 4 eggeplommer
 • 85 g + 1 ss sukker
 • 2½ dl fløte
 • 1 dl helmelk

Slik lager du creme brulee

 1. Sett ovnen på 160º C
 2. Skrap kornene fra vaniljestangen med eggeplommer og 85 g sukker og visper sammen
 3. Rør inn fløte og melk
 4. Hell blandinge gjennom en sikt
 5. Fordel blandingen i fire ildfaste former
 6. Sett skålene på en stekeplate, ildfast form eller lignende som du fyller med kokende vann.
 7. Sett platen i ovnen og stek i ca. 30 minutter – inntill creme bruleene rister. De vil stivne når de avkjøles.
 8. Sett skålene i kjøleskap i minst 3-4 timer
 9. Fordel den siste ss sukker over skålene før du brender dem med en gassbrenner til sukkeret er karamellisert
 10. Server desserten straks etter brenning.

Temperaturen på ovnen

Mange ovner varmer enten varmere eller kaldere og de fleste har derfor ikke samme temperatur. Pass derfor på dessertene i ovnen. De skal nemlig ikke boble når de steker. Begynner de å boble må du sette varmen ned.

Brenne creme brulee

Dersom du ikke har en gassbrenner kan du fortsatt servere creme brulee. Da må du bare sette de avkjølte skålene i et iskaldt vannbad – gjerne med isbiter i vannet. Strø sukkeret på før du setter formene på øverste rille i ovnen og stek dem på høy varme inntil sukkeret har smeltet og skifter farge. Du må passe på dem under hele stekingen, for de blir fort ferdige, og du risikerer at de blir for mye stekt. De skal fortsatt serveres med en gang du tar dem ut av ovnen.

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Creme Brulee
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time