Laks har en smak som er lett å like – det mener de fleste, selv de som ellers ikke liker fisk – og røket laks er kanskje det beste. Smørdeig smaker også godt, så hvorfor ikke bare kombinere disse til en utsøkt pai? Så får du en utsøkt laksepai!

Hvis du i tillegg har litt parmesan og fløte i, og server hele herligheten med litt løk og cherrytomater, så blir det en  nesten uslåelig kombinasjon av gode smaker.

Laksepai

Laksepai med røket laks – oppskrift

Denne paien er ganske fet, men det er det sunne fettet, som jo er sunt å få i seg, ja, kanskje i mindre mengder, men noen ganger er det fint med et ekstra påfyll. Laksen inneholder dog ikke bare fett, men også de gode omega-3 fettsyrene.

Ingredienser til 4 personer

  • 300 g røkelaks
  • 1½ – 2 purre – avhengig av størrelse
  • 200 g rosenkål
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 pakke butterdeig (270 g)
  • 2½ dl fløte
  • ½ dl melk
  • 4 egg
  • litt muskatt etter smak
  • Parmesan
  • Salt og Pepper

Slik lager du laksepai

  1. Forvarm ovnen til 160° C
  2. Kutt laksen i små biter
  3. Kutt opp purren og rosenkål i små biter
  4. Kok grønnsakene i lett saltet vann i ca. 1 minutter før du legger dem under iskaldt vann og lar dem renne fra seg
  5. Bland laksen, grønnsakene og hakket hvitløk
  6. Legg butterdeigen i en passende form  – skjær den til formen om den er for stor.
  7. Fordel laks- og grønnsaksblandingen i deigen
  8. Pisk fløte, melk, egg, salt, pepper og muskatt sammen før du heller det over paifyllingen
  9. Rasp litt parmesan på toppen.
  10. La du litt paideig til side, kan du bruke det til å lage dekorasjoner
  11. Stek paien i ovnen i ca. 20 minutter til fyllet har blitt fast.

Tilbehør til lakepai

Til denne laksepaien med røkelaks serverer jeg gjerne en frisk salat laget med cherrytomater, vårløk og grønn salat. I tillegg marinerer jeg gjerne litt fennikel og legger i. Disse lager jeg ved å kutte fennikel i tynne skiver og legger i oppkokt hvitvin, pepper, laurbærblad, koriander og fersk timian. Jeg lar det koke litt og skrur så av varmen. Når fennikel og marinaden har blitt nedkjølt tar jeg skivene ut og strør dem med salt og sitronsaft. Marinaden bruker jeg selvfølgelig også videre ved å sile den og tilsette litt olivenolje. Dette blir dressingen til salaten.

Dersom du vil ha en annerledes salat, kan du se inspirasjon til andre salater.

Butterdeig – Kjøpt eller hjemmelaget

Du kan egentlig enkelt lage din egen butterdeig. Det er slett ikke vanskelig, men det tar litt tid, tålmodighet og penger – for det lønner seg ikke å lage butterdeig selv, altså økonomisk og tidsmessig. Det vil heller lønne seg i smak og det at du vet akkurat hva som er i.

Du får ikke oppskriften på butterdeig her, men kanskje en annen dag.

Dersom du heller vil ha en annen pai, prøv vår brokkolipai! Dersom du heller vil unngå paibunnen helt, kan du jo lage en frittata!

Velbekomme! Håper det smaker!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Laksepai
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time