Peppersaus høres ofte i samme setning som pepperbiff, indrefilet eller noe liknende. Men hva er egentlig galt med å servere peppersaus til andre retter? Til kjøttpudding for eksempel? Ingenting! Spis peppersaus til kjøttpudding hvis du vil. Peppersaus er deilig. 

Peppersaus serveres også til kokt kylling og jeg har faktisk også engang fått den til karbonader. Peppersaus er en hvit saus, som er krydret med pepper, så enkelt er det – nesten. 

Peppersaus med eddik – oppskrift

Peppersaus skal helst lages til et eller annet kokt kjøtt, så har du også noe kraft og saft – altså kokevannet – som du kan bruke til buljong/fond. Med har du ikke det – altså hvis du serverer den til kjøttpudding eller karbonader – så kan en god kjøpt buljong eller fond kjøpes. 

4 personer

15M

Middag

Ingredienser

 • 30 gram smør
 • 3 ss hvetemel
 • 4-5 dl suppe/find fra det kokte kjøttet eller kjøpt
 • 1 dl fløte eller melk – kan utelates, det er mest for fargens skyld
 • 1 ss eddik
 • 4-5 ss fersk, skrellet og revet pepperrot
 • Salt og pepper

Slik lager du peppersaus

 1. Smelt smøret i en liten kjele, uten at det bruner. 
 2. Tilsett melet og rør rundt til du har en jevn masse. 
 3. Tilsett suppe og fløte/melk litt av gangen og kok det opp. 
 4. Ha i mer hvete, til sausen har en passe tykkelse. 
 5. La sausen koke i 5-8 minutter under jevnlig omrøring. 
 6. Smak til sausen til med eddik samt salt og pepper. 
 7. Kok opp og smak til med revet pepperrot. 
 8. Ta kjelen av varmen, sausen skal ikke koke med pepperroten i, da forsvinner noe av smaken.

Tips: Har du suppe/find til overs, kan du fryse din peppersaus. Så har du suppe/fond neste gang, du vil lage peppersaus til kjøttkaker...

Fersk, revet pepperrot eller bare revet pepperrot

Du kan kjøpe et stykke hel pepperrot, men revet pepperrot kan også kjøpes i en boks eller pose. Det kan godt brukes i sausen, men det er ikke like sterkt som den ferske, hele pepperroten. 

Min erfaring er at revet pepperrot i pose er sterkere enn revet pepperrot i boks, men til gjengjeld har det en mere malt konsistent, mens den i boksen faktisk likner mer på fersk, revet pepperrot. 

Kan pepperrot fryses?

Den ferske pepperrot er helt klart den med mest smak. Nå tenker du kanskje, "ja, det er fint, men hvordan skal jeg bruke resten av pepperroten?" Men ser du, for det første kan fersk pepperrot holde seg i kjøleskapet i opp til 6-8 uker, for det andre kan du fryse den. Og så kan den holde seg enda lengre. 

Du kan enten skrelle den og rive den, før du fryser den i små porsjoner, det passer til en porsjon saus. Eller du kan fryse den hel. 

Fryser den den hel, kan du ta den opp, rive det du skal bruke og legge den i fryseren igjen. Pepperroten er nemlig lettest å rive frossen, fordi den mister spenstigheten ved frost. Derfor er den også best egnet til å bruke i varme retter etter frost - i oven på et stykke brød med pålegg. 

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email